Meggyűrűzik az aranyérmest

2001.04.23. 19:54
Történelmi győzelmet aratott a hétvégi budapesti Európa-bajnokságon az 58 kilósok között Bánkuti Zsolt, a csepeliek birkózója. Tizennyolc éve nem ünnepelhettünk magyar szabadfogású aranyérmet, ám Bánkuti a Körcsarnokban ellenállhatatlan volt. A döntőben négy egyre múlta felül öt évvel fiatalabb ukrán ellenfelét. Bánkuti pár napja töltötte be huszonötödik életévét, így kora alapján még számos siker lehet előtte.
fotó: EPA
A magyar szabadfogású birkózás az utóbbi évtizedekben rendszerint gyengébb eredményeket produkált, mint a kötöttfogású szakág. Hűen tükrözi az erőviszonyokat, hogy tizennyolc éve - Balla József '83-as sikere óta - magyar birkózó nem állhatott kontinensbajnokságon a dobogó legfelső fokára. A Körcsarnokban azonban megtört a jég.

Az 58 kilós Bánkuti Zsolt mindvégig nagyszerűen birkózott, megérdemelten nyert. Pedig a csoportmérkőzések során meglegyintette őt a kiesés szele. A román Toarca ugyanis tusveszélyes helyzetbe kényszerítette őt, igen nehezen volt képes elkerülnie a vereséget, több mint fél percet töltött hídban. "Csak a nézők adrenalinszintjét szerettem volna emelni" - tette hozzá humorosan a meccs után.

Az elődöntőben és a fináléban is fordított

Napok múltán azonban már másként értékelt. "Vitt előre a hév, nem szimplán meg akartam verni az ellenfelemet, hanem nagyon meg akartam neki mutatni, hogy vitathatatlanul én vagyok a jobb. Tudatosítani akartam benne, hogy ha majd később velem kerül össze, akkor felkészülhet a legrosszabbra. Egy fordításnál viszont nem figyeltem eléggé, és visszatámadott. Nehéz szavakba önteni, mit éreztem ekkor."

fotó: EPA
Ám gyorsan hozzáteszi az újdonsült bajnok, hogy miután ezt a meccset sikerült megmentenie, érezte: mindenre képes lehet, akár még a végső győzelemre is. Bánkuti teljesítményéről sokat elmond, hogy mind az elődöntőben, mind a fináléban hátrányból nyert. Volt fizikai és lelki ereje talpra állni és nyerni.

Az Index érdeklődésére azt is elmondta, hogy soha ennyire jól még nem sikerült a felkészülése, kirobbanó erőben volt, a kondíciójával sem lehetettek kifogások. Annak idején pedig neheztelt valamelyest a vezetőkre, mert arra sarkallták, hogy ebben a súlycsoportban versenyezzen. "63 kilóban sem tudtak legyőzni, mégis le kellett fogynom. A kínok kínját éltem át, de hallgattam a szakemberekre, és hát végül is nekik volt igazuk."

Sydneyről lemaradt, Athénban ott a helye

Az olimpiára amúgy nem sikerült kvótát szereznie Bánkutinak, buta hibát vétett, ugyancsak elragadta a hév. A sydneyi repülőjegyért zajló világbajnokságon ugyanis örmény ellenfelével szemben biztos vezetése tudatában - fél perccel a vége előtt - végrehajtott egy akciót. Mivel ezt megkontrázta ellenlábasa, veszített. Szegényebb lett egy nagy eredménnyel és az olimpiai tapasztalatokkal is. Ám, mint mondja, mindenképpen szeretne kijutni a következőre, Athénban mindenképpen ott a helye.

Bánkuti azt is megjegyezte, hogy ez az Európa-bajnoki diadal annak ellenére nagy, egyszersmind figyelemre méltó bravúr, hogy a súlycsoport egy-két nagy klasszisa távol maradt az eseménytől.

Emellett azt sem titkolta, hogy életében a bajnoki címen kívül is egy új periódus kezdődhet a hétvégén: eljegyzi barátnőjét, aki mellett idestova hét éve tart ki. "Nekem tizennyolcadikán volt a szülinapom, neki a hétvégén lesz, minden adott az ünneplésre."