Alfréd
-2 °C
2 °C
Magyarország
ma 03:00
Magyarország
Alpesi sí

Drámai csata után először bajnok a Honvéd

2001.05.06. 14:40
A vízilabda-bajnokság rájátszásában, amelyik csapat megnyerte az első összecsapást, a végső diadalt egyszer sem hódította el. Ez a babona a BVSC-t sújtotta, hiszen a vasutasok az első mérkőzésen magabiztosan verték a Honvédot - otthonában. Ezután azonban zsinórban háromszor nyert a Honvéd, így fennállása során először hódította el a bajnoki címet.
A pályaválasztó BVSC ezúttal is mellőzni kényszerült olimpiai bajnok trénerét, Gerendás Györgyöt, akit a zsűriasztal mellé száműztek, miután a legutóbbi meccsen ismét piros lapot kapott. A BVSC-nek ezzel a hátránnyal kellett a medencébe szállnia a bajnoki döntő negyedik mérkőzésén. A képlet egyértelmű volt a hazaiak számára: a győzelembe kell menekülni, különben nem kerül sor az ötödik, mindent eldöntő ütközetre.

Honvéd-vezetés, vasút-fordítás

A Honvéd viszont úgy gondolta, jobb minél előbb begyűjteni a bajnoki címet, és már vasárnap legyőzni a BVSC-t. Ennek megfelelően kezdtek, vezettek is 1-0-ra, és Pelle Balázs nagyszerűen védett. A vasutasok azonban nem adták könnyen a bőrüket, még az első negyedben fordítottak, és egygólos előnyüket igyekeztek minél tovább megőrizni.

Sikerült is, mi több, a harmadik negyedben már kettővel - kétszer is - vezettek, de ekkor meg a Honvéd támadt fel poraiból, és a 38 éves klasszis, Tóth Imre vezetésével, felzárkóztak. A negyedik negyedre ismét csak egy volt a tavalyelőtti bajnok előnye(6-5).

Ismét vezet a Honvéd

A zárónegyedben döntő fordulat állt be a játékba. Sugár az első támadásból hatalmas gólt lőtt, ezzel egyenlített - némileg Szécsi is hibázott -, majd 7-6-nál átvette a vezetést az alapszakasz első helyezettje, a Honvéd. A BVSC ugyan egyenlített, rendre lépéselőnybe kerültek a vendégek. Az utolsó percben pedig megkapták a játékvezetőtől a meccslabdát is. A támadóidő lejárta előtt két másodperccel fórba kerültek.

Csak be kellett volna lőniük az előnyt, és akkor megkoronázzák egész évi remek teljesítményüket. Ehelyett még a labdát is elveszítették, és a Gerendás-csapat ellentámadásba lendült. Pillanatok alatt kettős emberelőnybe kerültek, amit Ibolya nyolc másodperccel a záró dudaszó előtt kíméletlenül kihasznált(9-9). Ekkor már Gerendás nem volt az uszodában, nem bírta a feszültséget és kiment.

A hosszabbítás első három percében megint a Honvédhoz került az előny, és ha nehezen is, de a fordulásig megőrizték. Már nem számíthattak Tóthra, így a fiatalokon volt a sor, hogy kiharcolják a bajnoki címet a következő három percben.

Madaras döntő hibája

Petik révén ugyan még egyszer megvillant a Vasút - parádés gólt lőtt -, ám a vereséget nem sikerült elkerülniük. Egy perccel a vége előtt - jogos - négyméterest kapott a Honvéd, és ezt Sugár angyali nyugalommal lőtte be. Madaras a másik oldalon - fórban - hibázott, így ha nehezen is - magának megnehezítve -, a Honvéd történelmi győzelmet aratott.

Mindent egybevéve nem érdemtelenül került Kovács István csapatának birtokába az aranyérem, hiszen egész évben kiegyensúlyozottan küzdöttek, ráadásképpen a fináléban az eddig szürkébben teljesítő játékosok is megrázták magukat, és a fontos pillanatokban nem hibáztak (Offner, kivált Takács Attila). A Honvéd sikerének értékét növeli, hogy - ezúttal is - balkezes pólós nélkül érték el a diadalt.

BVSC-Honvéd 11-12 (3-2, 1-1, 2-2, 3-4, 1-2, 1-1)
Szőnyi út, 400 néző, V: Székely, Kosztolánczy

BVSC: Madaras 3, Petik 2, Németh 2, Ibolya 2, Kiss, Csányi
Honvéd: Tóth 3,Sugár 3, Takács 2, Péter, Szívós, Offner, Gombos

A vízilabda ob I végeredménye:

1. Honvéd-Domino:
(Pelle Balázs, Gombos Gábor, Szalma Botond, Bereczki Miklós, Varga Zsolt, Bárány Attila, Kovács Olivér, Ofner Dániel, Szívós Márton, Takács Attila, Péter Imre, Sugár Sándor, Tóth Imre, Tory Zoltán, edző: Kovács István)
2. BVSC-Brendon
3. FTC-Mirato és
Vasas-Plaket