Döntő lépést tettek az arany felé a Dunaferr kézis lányai

2001.05.08. 12:20
Sorsdöntő összecsapásra került sor a női kézilabda-bajnokságban hétfőn a pápai sportcsarnokban a Győr és a Dunaferr csapatai között. A bajnoki tabellán a találkozót megelőzően egy ponttal a BL-elődöntős Ferencváros vezetett a Dunaferr előtt, ám ha az újvárosiak nyernek, akkor döntő lépést tesznek a bajnoki cím elhódítása felé. A Dunaferr is nem is botlott meg a lehetőség kapujában, így ugyan még vannak még hátra meccsek, de aligha vehetik el az elsőséget Kiss Szilárd tanítványaitól.
A Győr azért volt kénytelen feladni hazai pályáját, mert a győri csarnok a junior világbajnokság miatt átépítés alatt van. A Győr számára igazi tétje nem volt a rangadónak, hiszen ők már aligha kerülhetnek a bronzérmes pozíciónál előrébb.

Balogh Bea vezérletével nyert
a Dunaferr
Ettől függetlenül nem kezdett rosszul a pályaválasztó - Prok Bea vezérletével, aki háromszor talált a hálóba -, vezettek is, de egygólos előnynél többre nem tudtak szert tenni. A tizenegyedik percre már a Dunaferr vezetett, azok után, hogy az olimpián ezüstérmes kapuvédőt, Pálingert lecserélte Kiss Szilárd vezetőedző, mert egyszer sem találkozott a labdával.

A Győr azonban tovább küzdött, és Pigniczki két góljával ismét a hazaiakat juttatta előnyhöz. A Dunaferr viszont ismét fordított és először a félidő közepén három góllal vezettek. Ezt az előnyt nem sikerült ugyan megőrizniük, de izgulniuk sem kellett túlzottan, mert nem tudott a Győr közelebb kerülni hozzájuk. A félidő végén 14-12-t mutatott az eredményjelző.

A siker külön értéke: Radulovics nélkül érték el

A második félidő ott kezdődött, ahol az első befejeződött. Gyarapodtak a gólok mindkét oldalon, de szinte egy percig sem forgott veszélyben a Dunaferr magabiztos, a hetedik percre immáron négygólos előnye.

A Győrben Prok visszaesett, Pigniczki sem volt képes igazán összefogni a zöld-fehéreket, míg a másik oldalon a Radulovicsot helyettesítő eredetileg szélső, Balogh Bea mellett Pálfi és Ferling is kiemelkedőt nyújtott. Hasonlóképpen Megyebírónéhoz, akit nem tudtak tartani a beálló posztján. A kapuban Hamerlikova volt ellenállhatatlan, és mindezt így együtt már nem tudta elviselni a Győr.

A Dunaferr fokozatosan elhúzott - héttel is vezettek -, és csak az volt a kérdés, hogy a záró sípszó elhangzásakor mennyit tartanak meg ebből. (Végül 29-25 lett) A Dunaferr így egy pontos előnybe került a nagy ellenlábas, bajnoki címvédő Ferencvárossal szemben, és ha a hátralévő meccseit hozza - ezeken egyértelmű ők az esélyesek -, akkor nem vehetik el Baloghéktól a bajnoki címet. A siker értékét növeli, hogy igazi átlövő nélkül érte el ezt az eredményt a Dunaferr.

Jegyzőkönyv
Győri Graboplast ETO KC-Dunaferr SE 25-29 (12-14)
Pápa, 2000 néző, V: Dobrovits, Tájok
Góldobók: Pigniczki 6, Prok 6/2, Nagy A. 4, Kulcsár 3/1, Lovász 2, Kereki 2, Görbicz 2/1, illetve Ferling 8/4, Balogh 6, Bohus 6, Pálffy 4, Sávolt 3, Oblisz 2
Hétméteresek: 6/4, illetve 4/4
Kiállítások: 8, illetve 8 perc