Kaposvári előny a kosárlabda döntőben

2001.05.13. 17:19
A férfi kosárlabda-bajnokság döntőjének első összecsapásán a Kaposvár hazai pályán 97-87-re verte a paksi Atomerőmű gárdáját. A hazaiak elsősorban a remekül játszó és huszonnyolc pontot szerző amerikai légiósuknak Ronald Nunnerynek, valamint a cseréként beállt és tizenhét pontig jutó Gémes Leventének köszönhették győzelmüket. A négy nyert mérkőzésig tartó párharc állása: egy null a Kaposvár javára. A második összecsapásra május 15-én kedden kerül sor.
A férfi kosárlabda-bajnokság döntőjének első mérkőzését Kaposvárott játszották, ahol a helyi Klimavill-Purina a paksi Atomerőmű csapatát fogadta. A hazaiak remekeltek a bajnokság alapszakaszában, másodikak lettek, mindössze a Körmend tudta megelőzni Földi Sándor tanítványait. Ráadásként a paksiak megtetették azt a szívességet a somogyiaknak, hogy a Körmendet kiverték az elődöntőben, így a Kaposvár - mivel előkelőbb helyen végzett az alapszakaszban, mint ellenfele - kezdhette hazai pályán a négy nyert összecsapásig tartó finálét.

Kaposvári vezetés az első negyedben

Még el sem kezdődött a mérkőzés, a vendégek máris hátrányba kerültek. A gárda irányítója, Mészáros Zalán, sérülés miatt nem vállalhatta a játékot, helyére a fiatal Fodor Márton került. Nehezen viselték a fehér mezes hazaiak az esélyesség terhét, az első percekben rengeteg ziccert hibáztak. Különösen Halimics volt láthatóan feszült, sorozatban háromszor rontott. A vendégek szerezték meg az első kosarat Czigler révén, aki az egész első negyedben jól játszott. A kaposváriak Ivkovics kosarával vezettek először 6-4-re, majd Halimics triplájával már 9-4 volt Klimavill előnye. A hazaiak egyre jobban játékba lendültek, és a hatodik percben már tombolt az eddig sem csendes publikum. Halimics lopott el egy labdát, passzából Nunnery zsákolt, majd ugyanő szerzett lepattanót saját palánkja alatt (13-9). A vendégek rézéről Davis és Czigler tartotta a lépést a hazai sztárokkal, így az első negyed minimális hazai előnnyel zárult.

Biztos kaposvári vezetés a félidőben

A folytatásban kissé elaludtak a somogyiak, amit remekül használtak ki a paksiak. Davis nyolcadik pontját szerezte, amellyel ismét döntetlenre alakította az állást, sőt egy újabb duplával már a vendégelőnyt mutatott az eredményjelző tábla (21-23). A hazaiak Nunnery duplájával és Bencze triplájával ismét vezettek, de a vendégek Madison vezérletével beleerősítettek, és sorozatban szerezték pontjaikat ( 29-32). Néhány percen belül azonban nagyot fordult a találkozó, a kaposváriak az ellenállhatatlan Nunnery és Filpovics révén szinte pillanatokon belül megfordították az eredményt, és mint utólag kiderült, vezetésüket a meccs végéig megtartották. Rengeteget hibázott az Atomerőmű, főleg a büntetődobásokat rontották el nagy számban. Földi Sándor jó érzékkel cserélt, a frissen beállt Gémes Levente hét pontot dobott a negyedben. A félidő végére így a Kaposvár tetemes, tizenegy pontos előnyt szerzett (49-38).

Paksi fellángolás

A harmadik negyedet Gémes Levente pontjai vezették be, a center ott folytatta , ahol az első félidőben abbahagyta: rövid időn belül hat pontot szórt a paksi gyűrűbe ( 58-47). A játék hevében begyűjtötte negyedik személyi hibáját is, így le kellett cserélni. Feltámadt a Paks, az eddig pont nélkül álló Jurgilas is hirtelen hintett öt pontot, és Rajkó kosarával ismét szorossá vált a meccs (65-60). Gyorsan jött a válasz, a betegeskedő Ivkovics két duplájával és Filipovics kosarával a negyed végén tartotta előnyét a Kaposvár (71-64).

Győzött a Kaposvár

Az utolsó játékrész első perceiben sorsdöntő hibákat vétett az Atomerőmű, amellyel gyakorlatilag eldőlt a találkozó. Az első számú irányító, Fodor Márton gyorsan begyűjtött két személyi hibát, amely a kipontozódását jelentette. Czigler büntetőt hibázott, majd egy zsákolást is elrontott, a túloldalon viszont Halimics két duplával szaporította kosarainak számát (77-65). A találkozó végéig tartotta a Kaposvár tízpontos vezetését , és végeredményben 97-87-re győzött. A hazaiak elsősorban a remek napot kifogó és huszonnyolc pontot dobó Ronald Nunnerynek köszönhették sikerüket, dicséretet érdemelhet még a kipontozódásáig kiváló teljesítményt nyújtó Gémes, és a betegsége ellenére is végig küzdő Ivkovics.

A négy győzelemig tartó párharc állása egy nulla a Kaposvár javára, a második összecsapásra május 15-én kedden kerül sor Pakson.

Eredmény
Kaposvári Klíma-Vill-Purina KK - Atomerőmű SE 97-87 (21-19, 28-19, 22-26, 26-23)
Kaposvár, 1800 néző, vezette: Váradi, Bodnár
Kaposvár: Varga R. 4, Nunnery 28/12, Halimic 10/3, Filipovic 11, Ivkovic 16,
csere: Gémes 17, Simon 8, Bencze 3/3, Szőke
Atomerőmű SE: Fodor M. 11, Davis 16, Madison 22/6, Jurgilas 8/3, Czigler 14, csere: Rajkó Zs. 10/3, Érsek 6/3