Rómában elvérzett a világelső Kuerten

2001.05.14. 18:46
Két jelentős összdíjazású salakos torna érkezett a végéhez a hétvégén. Rómában a férfiak mérkőztek, míg a hölgyek Berlinben csaptak össze. A világelsők közül egyiken sem nyertek - a csillagok, Sampras, Agassi, Szafin korán búcsúztak -, ám igazi meglepetés mégsem született, mert végül a salakmenők diadalmaskodtak. A brazil Gustavo Kuerten először kapott ki nagy tornán idén salakon.
Berlinben a hölgyek több mint egymillió dollárért harcoltak, és a francia Amelie Mauresmo ellenállhatatlan volt, ezzel idei negyedik győzelmét szerezte meg. A két éve az Austral Openen feltűnt francia hölgy egyre markánsabban jelzi, hogy tagja a közvetlen elitnek - már a hatodik a világranglistán -, hiszen a döntőben azt a Capriatit múlta felül három játszmában(6:4, 2:6, 6:3), aki idén megtáltosodott, és alig vesztett meccset.

Amelie Mauresmo
Capriati a találkozó után úgy vélekedett, hogy álomteniszt mutatott be ellenfele. Már az elődöntőben Hingis ellen is igazolta Mauresmo, hogy érdemes rá odafigyelni, akkor is nagyon keveset hibázva nyert. A torna másik nagy vesztese az amerikai Venus Williams, aki már a négy közé sem jutott be, mert a belga Justine Henin megállította, mégpedig úgy, hogy az első játszmában valósággal lesöpörte a rendkívül idegesen és pontatlanul teniszező amerikait. Henin végül sérülés miatt adta fel Capriati ellen. A belga lányra oda kell figyelni ebben az évben, mert már Szelest is legyőzte.

A férfiaknál már az első két fordulóban hatalmas csillaghullás volt Rómában. Sampras, Agassi és Szafin is csomagolhatott. Voltaképpen egyikük búcsúja sem vaskos meglepetés, mert salakon igen gyengén muzsikálnak. Ez a tétel Szafinra nem illik, mert ő már szinte idejét sem tudja, hogy rangos tornán mikor jutott el legalább a nyolc közé.

A salakspecialisták viszont nagyon éltek Rómában. Ferréro és Kuerten könnyedén sétált a döntőbe, megszorítani is igen nehezen tudták őket. Kuerten biztosan intézte el a svéd Vinciguerrát, és akkor azt lehetett hinni, hogy a döntőben sem tudnak megálljt parancsolni.

Gustavo Kuerten salakon
Aztán Ferréro, aki lényegében megnyerte a spanyoloknak a tavalyi Davis Kupát, nagy küzdelemben verte meg a világelsőt. Az első szettet még elbukta, a harmadikban sem ő volt a nyerő, de a negyedik és az ötödik játszmában fantasztikus volt a Szúnyog becenévre hallgató Ferréro.(3:6, 6:1, 2:6, 6:4, 6:2)

A döntő pillanatokban vette el a brazil adogatását, és így visszavágott a tavalyi Roland Garroson elszenvedett ugyancsak ötszettes vereségért. Azt a meccset a döntőbe jutásért játszották, és mind ez idáig az az elődöntő volt a legjelentősebb Grand Slam-eredménye a spanyolnak. Kuertennek tehát nem sikerült a negyedik tornagyőzelmét abszolválnia, Ferrerónak viszont igen. Dubai, Estoril, Barcelona után az örök városban sem talált legyőzőre. Ezek után alighanem ők ketten játsszák a főszerepet a közelgő párizsi Grand Slamen.