Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Iverson a legértékésebb 2001-ben

2001.05.17. 15:22
A Philadephia 76-ers mindössze hat láb (183 centiméter) magas védőjét, Allen Iversont választotta a 2000-2001-es szezon legértékesebb játékosának (MVP-nek) az amerkiai profi kosárlabdaliga. A 31,1 pontos átlaggal az idei gólkirályi címet is elnyert Iverson az NBA történetének legalacsonyabb MVP-je.

A profi kosárligában az alapszakasz legjobbjának, azaz legértékésebb játékosának járó Maurice Podoloff díj talán a legfontosabb elnyerhető egyéni cím. Michael Jordant ötször választotta MVP-vé a liga, a hatvanas évek legendás centere, a néhai Wilt Chamberlain négyszer, kortársa, Bill Russel ötször, a hetvenes évek centersztárja Kareem Abdul-Jabbar pedig hatszor lett "legértékesebb".

Az idei szavazáson Iverson mögött Tim Duncan, a San Antonio Spurs játékosa végzett a második helyen, Shaquille O'Neal (Lakers) a harmadikon, Chris Webber (Sacramento) pedig a negyediken.

Iverson
Az immár ötödik NBA-szezonját taposó, 26 éves Iverson sokáig vitatott figurája volt a ligának. Fantasztikus tehetségét, képességeit senki sem vonta kétségbe, de kritikusai rendszerint kifogásolták elégtelen koncentrálóképességét, nagyszájúságát, felelőtlenségét, éretlen, önző játékát. Iverson gyakran összetűzésbe került edzőivel és játékostársaival (miatta kellett távoznia a csapattól Jerry Stackhouse-nak), többen inkább amolyan nagyszájú, nagyképű bajkeverőnek tartották, aki nagyon messze van az igazi klasszisjátékosoktól, Jordantól, Malone-tól vagy akár Shaq O'Nealtól. Pedig Iverson hihetetlen dolgokat produkált már újoncként: élete első NBA-meccsén harminc pontot dobott, és még szintén újoncévében öt egymást követő mérkőzésen ért el negyvennél több pontot, ami előtte még senkinek sem sikerült.

Idén változott a helyzet. Iverson csapata, a szebb napkat is látott (1956-ban, '67-ben és '83-ban bajnoki címet nyert) Philadelphia magára talált, Larry Brown edzőnek végre sikerült összeraknia a csapatot, és jöttek egymás után a győzelmek. Ahogy a győzelmek jöttek, úgy tűntek el Iverson kevésbé sportszerű megmozdulásai, a nagyképű beszólogatások, a veszekedések. Az alacsony termetű védő játéka beérett, főképpen védekezésben fejlődött sokat. A 76-ers ugyan végül nem "nyerte" az alapszakaszt, de 82 meccsből 56 győzelemmel a keleti főcsoport legjobbjaként jutott a rájátszásba.

Iverson nem csak az alapszakasz legeredményesebb játékosaként (2207 pont, 31,1-es átlag) zárta a 82 mérkőzéses sorozatot, de a legfontosabb védőkategóriában, a labdaszerzésben is első lett 2,51-es átlaggal.

Fantasztikus tehetségét, képességeit senki sem vonja kétségbe
Hogy valóban Iverson-e a legértékesebb játékos, az csak most dől el igazán. Az éppen a konferenciaelődöntőknél tartó rájátszásban a Philadelphia egyelőre nem bír a jóval esélytelenebbnek tartott Toronto Raptorsszal. A kanadai csapat 2-2-re áll a 76-ersszel a négy győzelemig tartó sorozatban. Iverson az első Toronto elleni mérkőzésén egyébként fantasztikusat produkált: 54 pontot dobott. A keleti főcsoport másik ágán a Charlotte Hornets és a Milwaukee Bucks küzd a döntőbejutásért, egyelőre a rájátszásra nagyon belelendült Charlotte vezet 3-2-re.

A nyugati főcsoport döntője már szombaton elkezdődik, hiszen a tavalyi bajnok Los Angeles Lakers hibátlanul nélkül (a Portland ellen 3-0, a Sacramento ellen 4-0), a San Antonio Spurs pedig két apró botlással (a Minnesota ellen 3-1, a Dallas ellen 4-1) gázolt át a mezőnyön.

A döntőt a keleti és a nyugati főcsoport győztese vívja majd (valamikor június első vagy második hetében kezdődhet a végső párharc, attól függően, milyen gyorsan végeznek főcsoporttársaikkal a csapatok), de a legtöbb NBA-drukker és -szakértő a Lakers-Spurs összecsapást tekinti igazi döntőnek, ugyanis a nyugati főcsoport csapatainak játékereje az általános vélekedés szerint jóval nagyobb, mint a keletieké.

Az Index tippjei:
Los Angeles Lakers - San Antonio Spurs 4:2
döntő: Philadephia - LA Lakers
bajnok: Lakers

Mindenesetre nagyon valószínű, hogy a nyugati győztes simán besöpri majd a bajnoki címet is. A Lakers-Spurs párharcot nem csak azért kíséri megkülönböztetett figyelem, mert az 1999-es és a 2000-es bajnok csap össze, hanem mert a két csapat stílusa merőben eltérő, a Lakers inkább támadófelfogású, a Spurs pedig védekezésben a legjobb. Ráadásul mindkét együttes éppen a bajnokság végére, illetve a rájátszásra lendült bele (az év közben több hullámvölgyet is megélt Lakers tizenöt mérkőzést nyert zsinórban!)