A PVSK-nál az előny a bajnoki döntőben

2001.05.17. 15:46
A női kosárlabda-bajnokság döntőjének első mérkőzését Pécsen játszották, és a hazai pálya előnyét élvező PVSK magabiztosan verte a helyenként elképesztően gyengén játszó GYSEV-et. A soproniak dobták ugyan az első pontokat, de már az első negyedben tizenkét pontos hátrányba kerültek. Javításra szombaton lesz módja a soproniaknak, akkor ők lesznek a pályaválasztók.
Ebben a bajnokságban mindössze egyszer kapott ki a címvédő PVSK, ám akkor épp a Sopron ellen véreztek, igaz idegenben. Pécsen nagyon, tizenöt ponttal megverték az akkor még Saeed Armaghani irányította vendégeket. A GYSEV-et a visszavágás vágya fűthette emiatt is, hiszen a kupadöntőben is Iványiék nyertek.

A mérkőzés első kosarát, a Sopron vezéregyénisége, Balogh Judit szerezte büntetőből, ám aztán pillanatok alatt fordítottak a hazaiak, mi több, a Sopron állva maradt öt pontnál. Mindössze ennyire futotta az első negyedben az erejükből. Eközben Csák és Károlyi vezérletével szárnyalt a Pécs. A negyed végére már 17-5-re vezettek Rátgéber László tanítványai.

Egy híján húsz a félidőben a Pécs javára

A második negyedben sem hagyott alább a PVSK lendülete. Hamar növelték az előnyüket, és a negyed közepére állandósulni látszott a tizenöt pontos, tekintélyes különbség. A Sopron képtelen volt felzárkózni, igen pontatlanok voltak a dobásoknál. A Pécs a hajrája még jobban rákacsolt, a litván Vilutyte és Tuvics megkezdte a pontgyártást, és a negyed végére már tizenkilenc volt a Vasút előnye.

Húsz perc alatt mindössze 18 pontra futotta a vendégek erejéből, és ez meglehetősen kevés. Balogh ugyan ismét vezérnek bizonyult - bár gyenge százalékkal dobott - 11 pontot dobott az első húsz percben társra azonban nem talált. Rajta kívül csupán hárman dobtak egyáltalán kosarat. Ellenben a Péccsel, ahol hatan is feliratkoztak a pontlistára.

A GYSEV edzője, Sterbenz László hiába cserélt rengeteget, nem tudott életet lehelni csapatába. A pécsiek azonban nem vettek vissza a tempóból, és a negyed közepére már húsz felett jártak. A Sopron próbálkozott, ennek következményeként ebben a negyedben legalább végül nem nőtt a hátrányuk, hanem maradt egy híján húsz.

Balogh egyedül maradt

A zárónegyedben csupán az volt a kérdés, hogy mekkora zakót kapnak a vendégek. A Pécs maximálisan kiszolgálta a közönségét, nem elégedtek meg csak a győzelemmel. Már huszonöt ponttal is vezettek, végül kettőt leadtak az előnyből. Árulkodó tény a mérkőzésről, hogy Balogh 24 pontig jutott, vagyis egymaga többször talált a kosárba, mint a társai mindösszesen.

Rátgéber László tehát nagyszerűen ünnepelte meg négyszázadik tétmeccsét a PVSK élén, és ha ilyen formában marad mindkét együttes, akkor alighanem megvédik bajnoki címüket a pécsiek.

Jegyzőkönyv:
MiZo-Pécsi VSK - GYSEV-Ringa 67-44 (17-5, 20-13, 18-18, 12-8)
Pécs, 5000 néző, V: Harsányi, Földházi
MiZo-Pécsi VSK: Iványi 8, Csák 10, Tuvic 8, Vilutyte 17, Károlyi 14/6,
csere: Béres 8, Preger 2, Keller 0, Darida 0, Burgmann 0
GYSEV-Ringa: Eördögh 0, Balogh 24/9, Zirkova 8/3, Vilipic 4, Kovacova 5,
csere: Seres 2, Donkó 1, Dénes 0