A Kaposvár Pakson szerezte meg bajnoki címét

2001.05.24. 22:03
A férfi kosárlabda NB I. döntőjének hatodik mérkőzésén az Atomerőmű SE a Kaposvár együttesét fogadta. A vendégek egyik negyed végén sem álltak vezetésre, a végén mégis ők örülhettek. Egy perccel a vége előtt még az Atomerőmű vezetett innen fordított és Nunnery zsákolásával 79-75-re nyert a Kaposvár, a Magyar Kupa idei kiírásának győztese ellen, így 4-2-es összesítéssel hódította el a klub történetének első bajnoki címét.
Triplaparádéval kezdődött a meccs. Az első negyed közepéig fej-fej mellett haladt a két csapat, aztán a Madison és Davis vezérelte paksiak magasabb fokozatra kapcsoltak, és a játékrész végéig állva hagyták a vendégeket. A negyed vége előtt egy perccel már 19-9-re vezetett a Paks, a vendégek tetemes hátránya Rajkó tripláját követően tovább nőtt (24-12). A tetemesnek, tűnő paksi előnyt, a Halimics által vezérelt somogyiak a második negyedben igencsak lecsökkentették. Ebben közrejátszott az is, hogy az Atomerőmű négy és fél perc alatt mindössze két pontot dobott, a kaposvári tizenkettővel szemben (26-24), a 17. percre pedig már ki is egyenlítettek (29-29). Az első félidőben 35-33-mal mentek pihenőre a csapatok.

Fordulás után is gigászi küzdelem folyt a pályán, egyik együttes sem jutott jelentős előnyhöz jutni. Sokszor egymás hibáiból élve gyarapították pontjaikat a csapatok27. percben hárompontos fórba került a Kaposvár (47-50). A játékrész vége előtt egy perccel különleges intermezzo zavarta meg a találkozót. Földi Sándor nem bírja már elviselni a nézőtérről jövő cukkolást. A tréner a keze ügyében lévő széket akarja a szurkolókhoz vágni. Szerencsére ez nem sikerült, viszont a jelenet a Kaposvárt zavarja meg jobban, a záró szakasz előtt a Paks vezetett 58-53-ra.

A záró negyedben megugrott az Atomerőmű (66-58), de a mezőny legjobbja, Halimics és szerb társa Ivkovics vezérletével a Kaposvár egalizált (66-66). A találkozó vége előtt 39 másodperccel 75-74-es állásnál Gémes dobhatott két büntetőt, és nem hibázott (75-76). Az ellentámadásnál Mészáros hibázott, majd Halimics egy büntetőből növelte az előnyt (75-77). Ráadásként az utolsó pillanatokban Nunnery Madisontól elvette a labdát, majd rendeltetési helyére tette: bezsákolta (75-79). A Nunnery és Halimic irányította Kaposvár, őrületes végjátékban szerezte meg a bajnoki aranyat érő győzelmet, amely a somogyiak történetének első bajnoki címe.

Férfi kosárlabda NB I., döntő, hatodik mérkőzés
Atomerőmű SE-Kaposvár 75-79 (24-12, 11-21, 23-20, 17-26)
Paks, 1500 néző, v: Szamos, Hartyáni

Atomerőmű SE: Mészáros 5/3, Davis 19/6, Madison 27/6, Jurgilas, Czigler 4, csere: Rajkó 5, Fodor M. 6, Érsek 9/6

Kaposvári Klíma-Vill-Purina KK: Varga 3/3, Nunnery 22/6, Halimic 28/21, Filipovic 4, Ivkovic 18, csere: Simon, Gémes 2, Szőke 2, Bencze

A négy győzelemig tartó párharcot 4-2-re a Kaposvár nyerte meg.

Így látták az edzők
Földi Sándor, a Kaposvár vezetőedzője: "Szakmailag nem vállalkozom az értékelésre, köszönöm csapatomnak a nagyszerű sorozatot, és a sikeres befejezést. Nagyon örülök a bajnoki címnek, de gratulálok Fodor Péter kollégámnak remek csapatához, a két szurkolótábornak pedig a sportszerű buzdításhoz"

Fodor Péter, az Atomerőmű SE vezetőedzője: "Azért veszítettünk, mert nem használtuk ki az esélyeinket. A végjátékot a kevesebbet hibázó csapat nyerte meg. Nem a kifejezetten jobb, hanem a lehetőségeivel jobban élő csapat szerezte meg az aranyat. Köszönöm játékosaim munkáját, vezetőink és szurkolóink támogatását."