Capriati megint legyőzte Hingist, és döntős

2001.06.07. 19:20
A nőknél már kialakult a döntő mezőnye a francia nyílt teniszbajnokságon. A Mandula Petrát búcsúztató belga Clijsters három szettben verte a nálánál két hellyel gyengébben rangsorolt Henint, míg a másik ágon az amerikai Jennifer Capriati az Austral Open fináléja után megint jobbnak bizonyult a svájci Hingisnél. A férfiaknál Corretja az Agassit búcsúztató francia Grosjeannal találkozik a pénteki elődöntőben, míg Ferrero a világelső Kuertennel méri össze erejét.
Az első női elődöntőben a tizenkettedik kiemelt, Mandula Petrát simán legyőző belga Clijsters honfitársával, Heninnel mérkőzött. Úgy tűnt, nagyon sima lesz a mérkőzés, mert Henin nagyszerűen kezdett. Minden ütése pontos volt, remekül gyorsította fel a játékot, jóformán nem is hibázott. Clijstersnek még azért a két gémért is meg kellett szenvednie, amit megnyert.

Jennifer Capriati
az első Grand Slam trófeájával
A második szettben is úgy látszott, Henin gyorsan döntésre viszi a dolgot, de Clijsters felállt a padlóról. Ekkorra már némileg elfáradt Henin és többet hibázott. Mindezeket könyörtelenül használta ki a tizennyolc éves szőke hölgy, és miután visszaszerezte korábban elveszített adogatását, a legjobbkor, 5:5-nél szerzett brékelőnyt, amivel maximálisan élt is, így 7:5-re övé lett a második játszma.

Mandula legyőzője a végső sikerért küzd

A döntő szettben Henin már alig volt a pályán, egyértelműen Clijsters akarata érvényesült - 6:2-re nyert -, és végső soron megérdemelten került a fináléba. Ezzel egyszersmind élete legnagyobb sikerét érte el, hiszen mindeddig még négybe sem jutott Grand Slam-viadalon.

A másik ágon már az elődöntőben megismétlődött a januári ausztráliai döntő. Akkor Capriati meggyőző játékkal nyert a világelső Hingis ellen. Hingisnek nem is lehetett más a célja, mint a visszavágás, ám ez nem sikerült. Capriati ezen a napon verhetetlen volt. Hingis sem játszott rosszul, de Capriati fölénye szinte az első labdamenetektől érezhető volt, noha az elején egymás adogatásait vették el a felek.

Hingis két és fél éve nem nyert Grand Slamet

Capriati végül két szettben nyert - 6:4, 6:3 -, és a döntőbe jutott. Ezzel esélye van arra a páratlan bravúrra, hogy az idei második Grand Slam trófeáját is hazavigye. Hingis pedig szomorúan konstatálhatja, hogy '99 januárja óta képtelen a négy nagy erőpróba egyikén diadalmaskodni.

A férfiaknál az Austral Open győztese, André Agassi szerdán elbúcsúzott, miután a francia Grosjean ellen - az első szettet kivéve nem tudta megismételni eddigi kiváló, és nyerő ütéseit, míg a francia remek napot fogott ki. Grosjean az Austral Openen is a négyig jutott, amennyiben most kifogástalan teniszt nyújt, akkor a döntőbe kerülhet.

Kapros fájó veresége

Nem lesz azonban könnyű dolga, mert a spanyol Corettja ellen az eddigi ellenfelek azért is megküzdöttek, hogy szettet nyerjenek. A negyeddöntőben a svájci Federernek sem sikerült. Corettja három éve döntős volt, most is sikerülhet neki a bravúr. Hogy spanyol házidöntő lesz-e, az nagy mértékben múlik a világelső brazil Kuertenen, aki az idén legtöbb tornát nyerő ugyancsak ibériai Ferreróval veszi fel a harcot.

A junior hölgyeknél nagy meglepetés született, a legnagyobb bánatunkra. Elbúcsúzott ugyanis az első helyen kiemelt, a tavalyi Austral Open győztese, Kapros Anikó. Csalódás volt a játéka, mert a második szettet nullára bukta el. A felnőttek között talán nagyobb szerencséje lesz, kivált, ha véget ér a salakos szezon, mert neki nem igazén fekszik ez a felület.