Potyagólok délutánja a Megyeri úton

2001.06.09. 16:58
Rossz érzésekkel készülődhet a Debrecen elleni Magyar Kupa-döntőre az Újpestre először vendégként érkező Várhidi Péter: a Videoton védelmi bakik sorát bemutatva szenvedett katasztrofális vereséget az Újpest ellen. Urbán három góllal terhelte meg Milinte kapuját, csapata pedig továbbra is versenyben maradt a bajnoki címért.
Több fehérvári szereplő is vegyes érzelmekkel léphetett péntek délután a Megyeri úti stadionba: az aréna ugyan komoly változásokon megy keresztül, de a Videoton edzőjének, Várhidi Péternek, valamint Korsós Attilának és Kiskapusi Balázsnak is ismerős volt a lila-fehérek pályája. Először léptek pályára tehát volt csapatuk stadionjában, ahol a hazaiak számára a dobogóért folytatott küzdelemben maradás, míg a fehérváriaknak a középmezőnyhöz való csatlakozás volt a tét.

A Videoton számára a pontokon kívül a szerdai kupadöntőre való készülődés miatt is fontos volt a pénteki összecsapás. Egy esetleges idegenbeli sikerrel a háta mögött önbizalommal nézhetett volna a Debrecen elleni finálé elé a fehérvári gárda.

Három Urbán-villanás - három gól

Erősen kezdett az Újpest, és Kunzo révén már a hetedik percben megszerezték a vezetést a lilák: a szlovák légióst Urbán ugratta ki a térfél közepéről, aki jobb lábbal, laposan a kapu jobb oldalába talált.

A gól után az Újpest nem erőltette a rohamokat, a Videoton viszont nem tudott igazán kijönni a szorításból. A félidő közepén azonban a rendkívül indiszponáltan játszó fehérvári védelem újabb gólt hozott össze: egy jó indítás után Herczegh lőhetett 13 méterről kapura, lövését Milinte még hárította, a tétovázó védőkről azonban Urbán elé pattant a labda, aki két lépésről a kapuba bombázott.

A lilák gólja után komikus játékvezetői döntések borzolták a kedélyek. Balassa belépőjét követően Szabó először a tizenegyes pontra mutatott, majd a Videoton védői lest reklamáltak. Ezt követően a bíró, mindenki meglepetésére bedobást ítélt az Újpest javára, noha a labda szemmel láthatóan Herczegh lábáról hagyta el a játékteret.

A perceken belül érkező harmadik újpesti találat a fehérvári kapuvédőt, Milintét érintette a legkellemetlenebbül. A bekkek egyedül hagyták az addig is brillírozó Urbánt, aki egy hosszú átadást követően átemelte a labdát a hálóőrön, majd fejjel jutatta azt a hálóba. Az első játékrész hátralévő negyedórájában fehérvári oldalról csupán Julinho tartotta a lépést az újpestiekkel, akik tovább támadgattak, de újabb gól már nem született.

Potya gólok itt is, ott is

A második félidőben ismét a Videoton hátsó alakzata hozott össze egy lila gólt, ezúttal azonban Milinte volt az, aki egy szép újpesti támadás után az exfehérvári Dvéri meglehetősen gyenge lövését védte be.

Ezután azonban érthetetlenül visszaállt az Újpest, a szorításból felszabaduló Videoton pedig élt a lehetőséggel. A fehérváriak a nagyon aktív Julinho révén több támadást vezettek a bal oldalon, ez egyik alkalmával Szalai szépen fejelt a kapu jobb oldalába. Bírónak is jutott egy potya gól: remek passza után a brazil középpályás lövése csúszott át az újpesti hálóőr lába alatt.

A fehérvári Rob a félidő közepén két ziccert is hibázott, amivel pedig akár egyenlíthetett is volna a Videoton. Ez elmaradt, a másik oldalon viszont Kunzo műesése után a 85. percben Szabó játékvezető a tizenegyes pontra mutatott, a büntetőt pedig a házi gólkirállyá avanzsáló Urbán értékesítette. A hosszabbításra is maradt gól: a második hullámban érkező Zombori Zalán húsz méterről bombázott Bíró kapujának bal oldalába.

Sötét felhők a kupadöntő előtt

Grund focit és Urbán Flórián parádés játékát hozta tehát a Borsodi Liga 19. fordulójának első mérkőzése. A Videoton, ha meg akarja nyerni a Magyar Kupát és ismét az UEFA Kupában indulni, leginkább védekezésén kell javítson. Amit ugyanis védői nyújtottak a Megyeri úton, az még egy megyei csapat ellen is kevés lenne. Az Újpest fölényesen nyert, ám játékosai érthetetlenül engedtek ki a második félidő közepén, és ezzel magukra húzták ellenfelüket. A lilák továbbra is versenyben vannak a bajnoki címért, ám a diadalhoz a Fradi botlására is szükség van.

Jegyzőkönyv
Újpest FC-Videoton FCF 5-3 (3-0)
Újpest, 2500 néző, vezette Szabó J.
Újpest: Bíró Sz. - Medgyesi, Korolovszky, Pető Z. - Kunzo, Kozma (Szélesi, 73.), Urbán (Pest K., 88.), Dvéri, Lőw - Herczeg, Terjék (Galaschek, 74.)
Videoton: Milinte - Kiskapusi, Balassa, Vilotic - Usvat (Szalai T., 61.), Csató (Kovács A., 61.), Julinho, Tóth B., Zombori - Földes (Rob, a szünetben), Korsós
Gólszerző: Kunzo (7.), Urbán (24., 28., 85. 11-esből), Dvéri (56.) illetve Szalai T. (64.), Julinho (69.), Zombori (93.)
Sárga lap: Dvéri (80.), Pest K. (93.)