Chacón nemzeti hős lett Argentínában

2001.06.19. 15:07
Julio Pablo Chacón viszont jelenleg az első számú nemzeti hős Argentínában. Kokó egyelőre még nem döntött a folytatásról, végső határozatot leghamarabb egyhónapos pihenés után hoz a kérdésben.
Kovács István egyelőre nem tudja, hogy folytatja-e pályafutását. Mint mondta, le kell ülnie a családjával, edzőkkel, menedzserekkel, hogy megbeszéljék a történteket. Mindamellett gratulált Chacónnak, megérdemelten lett világbajnok.

Kovács két nappal a mérkőzés után elsőként az RTL Klub híradójában nyilatkozott visszatéréséről. Elmondta, hogy legalább egy hónap pihenés után dönt majd arról, hogy ismét ringbe lép-e még valaha. Csak akkor határoz a visszatérés mellet, ha rövid időn belül lehetőséget kap arra, hogy visszaszerezze az elvesztett világbajnoki címet. Ha létrejön a Chacón elleni újabb találkozó, Kokó hajlandó akár Argentínában is megmérkőzni legyőzőjével.

Argentin visszhang

Julio Pablo Chacón jelenleg az első számú nemzeti hős Argentínában. Az új világbajnok magyar vetélytársának csak annyit üzent, hogy Kokónak most nem kell letörnie véglegesen a vereség miatt, hiszen ő például nemrégiben Fraddy Norwoodtól kapott ki egy címmérkőzésen, hazai környezetben. A visszavágóról csak annyit mondott, bármikor áll elébe, Buenos Airesben.

Chacónt egyébként Mendoza városában hangos ünneplésben részesítették, az argentin lapok pedig nem szűkölködnek a dicsérettel. Mint írják, Chacón lett a magyarok mumusa, hiszen az atlantai olimpián Nagy Jánost fosztotta meg a továbbjutástól, most pedig Kovács Istvánt a világbajnoki övétől.

Kiemelik, hogy ebben a tipikusan "argentin súlycsoportban" eddig többen vívtak már a világbajnoki címért (Juan Domingo Malvárez - kétszer is -, José Mario López, Domingo Damigella, Claudio Martinet, Juan Gerardo Cabrera, Remigio Molina, Carlos Ríos), ám Chacón az első, akinek sikerült is elhódítania.

Argentin öklöző utoljára '99 júniusában bokszolt vb-címért, sikertelenül. Úgy gondolják, hogy Chacón győzelmével újra a régi magasságokba emelkedik az argentin boksz, amelynek ez volt 25. profi világbajnoki címe. Azt elismerik, hogy a meccs elején Kokó volt fölényben, ám sejtették, hogy Chacón újítani tud, ami az ötödik menetben be is következett.

Füzesy: Először Kokó önbizalmát kell rendbe tenni

Füzesy Zoltán, a korábbi évek neves bokszolója az Index érdeklődésére elmondta, hogy amennyiben folytatja Kokó a profi pályafutását, akkor felhozó, önbizalomnövelő meccsekre van szüksége. Az egykori ökölvívó elmondása szerint nem könnyű feldolgozni egy ilyen nagy traumát. Kokó kissé túl volt pörögve a hazai környezet miatt - állítja.

Füzesy nem ért egyet azokkal, akik szerint sűrűbben kéne meccset játszania Kovácsnak. A nála nevesebb profik is egy évben 3-4 találkozónál nem játszanak többet.

Az Universum kitart mellette

Fritz Sdunek szerint, ha kapunk egy pofont, fel kell állnuk belőle. Szerinte egyetlen hiba, egy pillanatnyi oda nem figyelés döntött. A jövőről Kokónak kell döntenie, ha a folytatás mellett határoz, ő továbbra is szívesen dolgozik vele.

A hivatalos sajtótájékoztatón a magyar bokszoló elmondta, hogy szeretné visszaszerezni az övét. Ehhez az Universumtól minden támogatást megkap. Mint azt Peter Hanrats, a cég gazdasági főnöke elmondta, ők a történtek ellenére is teljes mellszélességgel támogatják versenyzőjüket. Ha azonban a befejezés mellett dönt, tiszteletben tartják a döntését.

Rácz Félix: Csalódnék, ha nem folytatná

Rácz Félix, az egyetlen magyar profiboksz-istálló, a Felix-Promotion első embere érdeklődésünkre elmondta, hogy sajnos külföldön tartózkodott, így nem látta a mérkőzést, ezért nem is szeretne róla véleményt alkotni. Arra a kérdésre, hogy szerinte mit hoz a jövő, annyit fűzött hozzá: csalódna, ha Kovács nem folytatná profi karrierjét. Túl sok munkát és energiát ölt bele ahhoz, hogy abbahagyja.

Mindenkivel előfordulhat, hogy megbotlik - lásd Tyson, Lewis - és mégis talpra tudtak állni - mondja. Kokónak nem könnyű feldolgoznia a vereséget, hiszen nem egy olyan versenyzőről van szó, aki 5-6 meccsenként szenved vereséget. Időt kell most adni neki, hagyni kell pihenni, de a sorsáról neki kell döntenie.

A menedzser is támogatja

Kokót támogatásáról biztosította Dámosy Zsolt, Kokó menedzsere is, aki elmondása szerint mindig is félt ettől a pillanattól. Ám nem az üzleti, hanem a közeli baráti viszony miatt sajnálja a magyar bokszolót. Lehet, hogy ez is kevés a visszavágó lejátszására, mert a mérkőzésre kötött szerződés nem ír elő automatikusan kötelező visszavágót. Ezt már az Universumnak kell elrendeznie. A kérdés csak az, hogy mikor kerül ismét olyan pozícióba, hogy ne lehessen kitérni előle.