Samprast letaszították a trónjáról

2001.07.02. 21:24
A nap legnagyobb mérkőzését a wimbledoni címvédő, első kiemelt Pete Sampras játszotta. Ellenfele a svájci húszéves Roger Federer volt, aki az olimpián nyert bronzérmével hívta fel magára először a figyelmet. Ezúttal egyértelműen a trónfosztásra készült, és mivel Sampras igencsak kínlódott, öt játszmában véghez is vitte a bravúrt. Rajta kívül André Agassi is bejutott a legjobb nyolc közé. A hazai nézők legnagyobb bánatára Greg Rusedski viszont búcsút intett a további küzdelmeknek, őt a horvát Goran Ivanisevics verte meg.
Nem indult Sampras számára jól a mérkőzés, a rövidítésben ugyanis - nagy csatában, 9:7-re - alulmaradt a nálánál tíz évvel fiatalabb vetélytársa ellen. Mindaddig nem is veszítették el egyszer sem az adogatásukat. Ez a megállapítás a második szettre is illett, ám akkor Federer döntő pillanatban nem tudott uralkodni idegei felett, és 6:5-ös hátrányánál, amikor mindenképpen hoznia kellett a játékot, két kettős hibát is ütött, így Sampras egyenlített(7:5).

Ettől azonban nem kapott lendületet az amerikai, érezhetően csak villanásai voltak, és már nem a régi. Amikor kellett, akkor viszont rendre megrázta magát, de a nagyszerűen fogadó Federer ellen nem találta a harmadik szettben az ellenszert(6:4). Ha kevésbé ilyen jól adogat Sampras, akkor alighanem még ennyire sem futotta volna az erejéből.

Stílszerű befejezés

A negyedik játszma rövidítésében aztán ismét csak ő volt a pályán, ekkor a lehetőség némileg megviselte Federert. 7:2-re bizonyult jobbnak az egykori világelső. Jöhetett a mindent eldöntő szett, és ebben igen meleg pillanatok kellett a svájcinak átélni, hiszen hátrányba került saját szervagémjénél. Mindez azonban nem törte meg őt, és 6:5-nél most nem remegett meg a keze. Sampras ekkor kétszer egymás után hibázta el a röptét, és végzetesnek bizonyult.

Federer pedig úgy fejezte be a találkozót, ahogy illik. Egy kiváló elütéssel adta a tudtára az első kiemeltnek, hogy ezen a napon ő volt a jobb. A Wimbledonban eddig hétszer diadalmaskodó Sampras idén gyengébb formában van, mint általában, ám ezen a meccsen mindenképpen ő volt az esélyes.

Továbbra is bombaformában Ivanisevics

A hazaiak nagy bánatára Greg Rusedski sincs már versenyben, őt a szabad kártyával rajthoz állható - egykori döntős - Goran Ivanisevics verte, és a brit nem tudta megszakítani rossz sorozatát a horvát ellen, sorrendben kilencedszer is vereséget szenvedett.

Az esélyesek amúgy szinte valamennyien hozták a kötelezőt, és továbbjutottak. A hölgyeknél mindkét Williams-lány magabiztos volt - Serena Malejevát, Venus Petrovát leckéztette meg -, csakúgy, mint Capriati, csupán gémeket veszítettek. A Mandula Petrát búcsúztató francia Tauziat sem ismert kegyelmet, ezúttal a thaiföldi Tanasugarnt verte meg.

Szafin imponáló játékkal jutott tovább

A tavalyi döntős ausztrál Patrik Rafter viszont ráijesztett rajongóira, az első szettet elbukta ugyanis az orosz Juzsnyij ellen, ám ezek után helyreállt a világ rendje, és négy szettben nyert a visszavonulás gondolatával foglalkozó "auszi". Az orosz Marat Szafin esélyt sem adott a francia Clément-nak, összesen öt gémet veszített. Agassi három szettben nyert a német Kiefer, így ő is biztosította a helyét a negyeddöntőben. Az ausztrál Lleyton Hewittnak viszont megszakadt a füves pályás veretlenségi sorozata, miután öt szettben kikapott a francia Escude-től.

A negyeddöntő párosítása:
Martinez (spanyol, 19.)-Henin (belga, 8.)
Capriati (amerikai, 4.)-S. Williams (amerikai, 5.)
Clijsters (belga, 7.)-Davenport (amerikai, 3.)
Tauziat (francia, 9.)-V. Williams (amerikai, 2.)