Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Knapek Edina Eb-bronzérmes

2001.07.03. 23:51
A koblenzi vívó Európa-bajnokság első napján a tőröző Knapek Edina bronzérmet szerzett. A magyar versenyző végig ragyogóan vívott, legyőzte, a román Scarlatot és az orosz Bojkót is. Az elődöntőben elfáradt, és 15-2-re kikapott a többszörös olimpiai és világbajnok Giovanna Trillinitől. A férfi párbajtőrözők közül Kulcsár Krisztián érte el a legelőkelőbb helyezést, ötödik lett.
A vívó Eb nyitónapján a női tőrözők mutatkoztak be. A magyarok közül a legjobban Knapek Edina szerepelt, aki az elődöntőig menetelt. A tizenhat közé jutásért a lengyel Kryczalot győzte le 15-10-re, majd a nyolcaddöntőben a világranglista ötödik helyezettjét, a román Scarlatot verte15-8-ra. A legjobb nyolc között azzal az orosz Bojkoval találkozott, akit korábban még egyszer sem győzött le, és aki előzőleg Mohamed Aida ellen nyert hosszabbításban.. Csak az asszó első fele volt szoros (7-7-ig), utána kizárólag Knapek ért el találatot, így 15-7-re nyert.

Az elődöntőben nem kisebb ellenfél várta, mint többszörös olimpiai- és világbajnok olasz Giovanna Trillini. Az asszó jól indult a magyar vívónő számára, hiszen 1-0-ra ő vezetett. Olasz vetélytársa azonban váltani tudott, és pillanatokon belül elhúzott. A vége 15-2 lett, de szégyenkezésre semmi ok: Knapek Edina messze a várakozáson felül teljesítve szerzett kontinensbajnoki bronzérmet.

A női tőr egyéni versenyének végeredménye

Európa-bajnok: Valentina Vezzali (Olaszország)
a döntőben: Vezzali-Trillini 15-6 .
2.Giovanna Trillini (Olaszország)
3. Knapek Edina és Sabine Bau (Németország)
..11. Mohamed Aida
..15. Varga Katalin
..25. Lantos Gabriella

Míg Knapek remekelt, addig a csapat többi tagjának szereplését nem kísérte szerencse. Mohamed Aida és Varga Katalin a legjobb tizenhat, Lantos Gabriella a harminckettő között búcsúzott. Mohamed először könnyedén túljutott a lengyel Janason (15-4), majd következett az orosz Bojko, akivel a 3x3 perces vívóidő letelte után 9-9-re állt. A hosszabbításban ellenfele egyetlen tussal bizonyult jobbnak, és jutott tovább (9-10).

A harmadik magyar tőröző, Varga Katalin teljesítményére sem lehet panasz. Már a harminckettő között összesorsolták a Sydneyben olimpiai bajnok olasz csapat erősségégével, a világranglista negyedik Bianchedivel. A magyar vívó 12-12-igtartotta a lépést, majd remekül hajrázott, és megnyerte az asszót (15-13). Balszerencséjére a következő körben újabb olasz olimpiai aranyérmessel, Trillinivel kellett vívnia. Ezúttal nem volt esélye az újabb bravúrra, így kiesett (9-15).

A másik megrendezett fegyvernem- férfi párbajtőr egyéni- küzdelmeiben nem jutott érem a mienknek. A legjobban Kulcsár Krisztián szerepelt, aki az ötödik helyet szerezte meg, miután az elődöntőbe jutásért a világbajnoki bronzérmes észt Kaabermától kapott k 15-11-re. A nyolcas döntőben vívott Boczkó Gábor is, de a továbblépés neki sem sikerült, az olasz Minaloni ellen maradt alul 15-12-re. Egyértelműen csalódást okozott Kovács Iván, aki már a harminckettő között búcsúra kényszerült a francia Philippe-vel szemben (11-15)

A férfi párbajtőr egyéni versenyének végeredménye
Európa-bajnok: Vitalij Zaharov
a döntőben: Zaharov-Milanoli 15-11
2. Paolo Milanoli
3. Pavel Kolobkov és Kaido Kaaberma
5. Kulcsár Krisztián,
6. Gorbacsuk (Ukrajna),
7. Nyisztor (Románia),
8. Boczkó Gábor
.. 17. Kovács Iván
.. 62. Somfai Péter

Szerdán a női párbajtőrözők és a női kardozók egyéni küzdelmeire kerül sor. A magyarok közül Mincza Ildikó, Tóth Hajnalka, Hormay Adrien, Király Hajnalka, illetve Nagy Orsolya, Nagy Annamária, Csaba Edina és Sznopek Gabriella lép pástra.