Alfréd
-2 °C
2 °C
Magyarország
szombat 03:00
Magyarország
Alpesi sí

Venus Williams Henin ellen védheti meg címét Wimbledonban

2001.07.05. 21:19
Mind a két elődöntőben három játszmára volt szükség, hogy megtudjuk, kik játsszák szombaton a női döntőt Wimbledonban, a nemzetközi teniszversenyen. A villámrajtot vett címvédő, Venus Williams ellen a második szettben még feltámadt Lindsay Davenport, de a folytatásban már ismét a második helyen kiemelt amerikai hölgy remekelt, és biztosította helyét a fináléban. A másik elődöntőben az esélytelenebbnek tartott belga Justine Henin a második és a harmadik játszmát megnyerve győzte le Melbourne és Párizs bajnokát, Jennifer Capriatit.
A wimbledoni nemzetközi teniszversenyen a hölgyek már a döntőbe kerülésért játszottak. A mezőny második és harmadik kiemeltjének, Venus Williamsnek és Lindsay Davenportnak a mérkőzését hatalmas érdeklődés kísérte. A két klasszis összecsapásának első játszmájáról a későn érkezők majdnem lemaradtak. Williams hihetetlenül rövid idő, huszonhat perc alatt nyerte meg a szettet hat kettőre.

A második játszma ott folytatódott, ahol az első véget ért. Williams továbbra is ellenállhatatlan volt, egymás után szerte pontjait. Elhúzott négy egyre, és úgy tűnt, könnyedén nyeri meg a találkozót. Davenport azonban nem adta fel, és fordítani tudott. Előbb hozta saját adogató játékát (2-4), majd elnyerte ellenfele adogatását is, majd egy újabb játékot nyerve kiegyenlített (4-4). Sőt, még a vezetést is átvehette volna, hiszen a kilencedik játékban már 30-0-re, és 40-30-ra is vezetett. A bravúr nem sikerült, így ismét a címvédő került előnybe (5-4).

Pontosan egy órája játszottak, amikor Davenport adogató játéka végén Williams jutott mérkőzéslabdához. Davenport ebben a kiélezett helyzetben kiválóan koncentrált, és ha nehezen is, de egyenlített (5-5). A következő két menet nem hozott döntést, így jöhetett rövidítés. Williams 0-3 után szerte első pontját, de rendkívül sokat hibázott (két kettős hibát is vétett), így nem lehetett esélye a meccs befejezésre. Davenport 7-2-re nyerte a rövidítést, és kiegyenlítette a mérkőzés állását (6-7).

A döntő, harmadik játszmába is meglepetéssel indult, ugyanis a második szettre alaposan feljavult Davenport váratlanul elveszette saját adogatását. Pedig Williams semmi különöset sem tett, mindössze annyi történt, hogy kegyetlenül kihasználta vetélytársa hibáit. A harmadik kiemelt még egyszer feltámadt 0-3-nál, amikor ellenfele adogatását elnyerve szépített, de Venus Williamst már nem lehetett megállítani, egymás után három gémben bizonyult jobbnak, és nyerte meg a szettet (6-1), és mérkőzést is.

Ellenfele a döntőben a belga Justine Henin lesz. A tizenkilenc éves európai játékos meglepetésre, három játszmában verte az esélyesebbnek tartott Jennifer Capriatit. Nem úgy indult a találkozó, hogy a Roland Garroson négy közé jutott belga eljut a fináléig. A Melbourne-ben és Párizsban is diadalmaskodó amerikai alig húsz perc alatt, kétszer is elnyerve ellenfele adogatójátékát, simán, hat kettőre hozta az első játszmát.

Henin azonban nem adta fel, és a következő két játszmában megfordította mérkőzést. Pedig Capriati a harmadik játszmában az eső miatt több mint húsz perc pihenőhöz jutott, de rövid pauza a meccs alakulását már nem befolyásolta. Ezzel eldőlt, hogy szombaton Venus Williams-Justine Henin női döntőt rendeznek Wimbledonban.

Jegyzőkönyv

Henin (belga, 8.)-Capriati (amerikai, 4.) 2:6, 6:4, 6:2
V. Williams (amerikai, 2.)-Davenport (amerikai, 3.) 6:2, 6:7 (2-7), 6:1