Olimpiai bajnokaink váratlan vereségei

2001.07.08. 17:09
Négy kajak-kenus olimpiai bajnok lesz kénytelen távolmaradni az idei Európa-, illetve világbajnokságoktól. A Sydneyben győztes Pulai, Novák kenupáros az ezer után, a rövidebbik távon, ötszázon sem tudott nyerni, így nem vívták ki a vb-kiküldetéshez feltétlenül szükséges egyetlen győzelmet. Hasonlóan járt a Kammerer, Storcz páros is, így ők sem vehetnek részt fő számukban, négyesben azonban mindketten biztosították a helyüket.
Pulaiékat ezúttal egy alkalmi pár győzte le

Pulai Imre és Novák Ferenc
Nem indult jól ez az év a sydneyi olimpia meglepetésaranyát szerző Pulai, Novák párosnak. Még az első versenyen megfeddte őket a szövetség vezérkara, mondván nem tartották be a reklámszerződési szabályokat. Ezért pénzbüntetéssel sújtották őket. A nagyobb baj azonban számukra az volt, hogy nem igazán ment a hajó alattuk. Az első, szegedi válogatón is vereséget szenvedtek, de ebből még messzemenő következtetéseket botorság lett volna levonni, nekik ugyanis elég egyszer nyerni, a tavalyi kiemelkedő produkcióra tekintettel.

Csakhogy ez sem sikerült. Szegeden a Hüttner, Fürdök duó verte meg őket, és Szolnokon ugyan apait-anyait beleadtak - le is győzték legfőbb riválisukat -, de a Zala, Kozmann alkalmi páros szoros csatában felülmúlta őket. Így marad a fájdalmas távolmaradás mind a poznani világbajnokságtól, mind a milánói Európa-bajnokságtól. (A Pulaiékat verő két egység között a szétlövés dönt.)

Storczék csak négyesben lehetnek ott a vb-n

Vereckei Ákos
Nem járt jobban a Kammerer, Storcz kajakpáros sem, akik ketten az olimpiai legeredményesebb magyar versenyzői lettek, hiszen kétszer állhattak fel a dobogó legfelső fokára. Storcz azonban idén betegeskedett, és ha állapota javult is, ahhoz még nem volt megfelelő, hogy az elbukott szegedi válogató után Szolnokon nyerjenek (nekik is elég lett volna egy siker). Az olimpiai bronzérmes Bártfai, Veréb duó ugyanis a hosszabb táv győzelme után a rövidebben is elsőként haladt át a célvonalon.

Hogy olimpiai bajnokaink becsületén ne essen csorba, arról Vereckei Ákos, és Kolonics György gondoskodott. Ők kitűnő versenyzéssel nyertek, kétség sem férhetett, hogy itthon is ők a legjobbak ötszáz méteren, ezzel egyúttal jogot szereztek a vb-n való szereplésre. Csakúgy, mint a hölgyeknél Kovács Katalin, valamint a Szabó, Bóta páros. Ők Viskivel kiegészülve állhatnak rajthoz négyesben.