Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Olimpia bajnokok nélkül is aranyremények a kajak-kenu Eb-n

2001.07.11. 15:55
A Magyar Kajak-Kenu Szövetség keddi elnökségi ülésén véglegesítették a milánói Európa-bajnokságra utazó csapat összetételét. A július 19. és 22. között megrendezésre kerülő kontinensviadalon először száll vízre az olimpia után a Sydneyben négy aranyat szerző csapat. Több olimpiai bajnok hiányzik gárdából, így a Pulali Imre, Novák Ferenc kenukettős, és a Storcz Botond, Kammer Zoltán kajakpáros is csak a négyes hajóban kapott helyet. A hiányzók ellenére a magyar válogatott több számban is esélyes, várhatóan ismét több aranyérmet is szerez a viadalon.
Kovács Katalin
Ötszáz és ezer méteren száll hajóba
A csapatnak- mint ahogyan válogatóviadalok eredményi alapján sejteni lehetett- nem tagja az olimpiai bajnok Storcz-Kammerer kajak kettős. Helyettesük ötszáz és ezer méteren egyaránt az ötkarikás bronzérmes Bártfai-Veréb kettős lesz. Storczék a négyesben vigasztalódhatnak, hiszen ezer méteren nem fenyegette a Kammerer Zoltán, Storcz Botond, Vereckei Ákos, Horváth Gábor négyes indulását semmi.

Kétszázon három számban áll rajthoz a táv koronázatlan királya, Fehérvári Vince. Az egyéni mellett régi társával, Hegedűs Róberttel, míg a négyesben, Beé Istvánnal, Horváth Gáborral, és Hegedűs Róberttel kiegészülve küzd az aranyérmekért.

A hölgyeknél hosszú idő óta először fordul elő, hogy nem áll rajthoz az olimpiai bajnok Kőbán Rita. Méltó utóda lehet Kovács Katalin, aki ötszáz és ezer méteren száll hajóba. Négyesben Kőbán helyére Bóta Kinga került, így ötszázon a Kovács Katalin, Szabó Szilvia, Viski Erzsébet, Bóta Kinga négyes versenyez.

A kenusoknál is lesz olimpiai bajnok távollévő. A Pulai, Novák kettős az előcsatározások során vereséget szenvedett egyszer a Hüttner, Fürdök duótól, egyszer pedig a Zala, Kozmann kettőstől is. A két egység között pénteki szolnoki "szétlövés" dönt a részvételről, és ugyanott kerül sor az 500, illetve az 1000 méteres kenunégyesek válogatójára is.

Az Európa-bajnoki csapat

nők:
200 m:
k-1: Szabó Szilvia
k-2: Dékány Kinga, Viski Erzsébet
k-4: Dékány Kinga, Fazekas Krisztina, Viski Erzsébet, Bóta Kinga
500 m:
k-1: Kovács Katalin
k-2: Szabó Szilvia, Bóta Kinga
k-4: Kovács Katalin, Szabó Szilvia, Viski Erzsébet, Bóta Kinga
1000 m:
k-1: Kovács Katalin
k-2: Fazekas Krisztina, Szabó Ágnes
k-4: Dékány Kinga, Rasztótzky Eszter, Szabó Ágnes, Móni Katalin
férfiak:
200 m:
k-1: Fehérvári Vince
k-2: Fehérvári Vince,Hegedűs Róbert
k-4: Fehérvári Vince, Beé István, Horváth Gábor, Hegedűs Róbert
c-1: Kolonics György vagy Malomsoki Sándor
c-2: Feil Imre, Kozmann György
c-4: Vasali László, Iván Gábor, Zala György, Malomsoki Sándor
500 m:
k-1: Vereckei Ákos
k-2: Bártfai Krisztián, Veréb Krisztián
k-4: Kadler Viktor, Babella Balázs, Katyina Miklós, Bauer Márton vagy Jármi Márton, Beé István, Hegedűs Róbert, Borhi Zsombor
c-1: Kolonics György
c-2: Hüttner Csaba, Fürdök Gábor vagy Zala György, Kozmann György
1000 m:
k-1: Vereckei Ákos
k-2: Bártfai Krisztián, Veréb Krisztián
k-4: Kammerer Zoltán, Storcz Botond, Vereckei Ákos, Horváth Gábor
c-1: Kolonics György
c-2: Hüttner Csaba, Fürdök Gábor