Szerdán csobbanunk a 'vizes' világbajnokságon

2001.07.17. 18:25
Bár már hétfőn a hosszútávúszással megkezdődött a fukuokai "vizes" világbajnokság, számunkra csak szerdától lesznek események, hiszen női vízilabda-válogatottunk akkor méri össze erejét a kanadaiakkal. Csütörtökön a férfiak is bekapcsolódnak a küzdelembe. Úszóink, élükön az olimpiai bajnok Kovács Ágival vasárnap szállnak vízbe először, ők azonban ezúttal - várhatóan - szerényebb eredményeket érnek el.
Miután a budapesti Európa-bajnokságon a hölgyek megnyerték a tornát, szinte kötelező számukra a jó szereplés a fukuokai világbajnokságon is. Ez a lebonyolítás azonban elképesztő terheket ró a mieink vállára. Két hatos csoportba sorolták ugyanis be a csapatokat, és Primászékat összehozta például a sors az olimpiai bajnok ausztrálokkal.

Faragó: a kétnapos átállás ellenére is képesek vagyunk jól játszani

Ráadásképpen mivel az utolsó pillanatban biztosították be a helyüket Faragó Tamás tanítványai, mindössze két napjuk maradt az átállásra, egyszersmind az akklimatizációra - hétfőn utaztak, szerdán már játszaniuk kell -, de a korábbi olimpiai bajnok úgy véli, hogy ez a csapat így is képes jól játszani, mi több, akár maradandót alkotni.

Az első megmérettetésre magyar idő szerint reggel háromnegyed hétkor már sok minden eldőlhet, hiszen Kanada legjobbjai a világ élmezőnyébe tartoznak, és a legyőzésük alighanem komoly fegyverténynek számítana.

A férfiak gyűjteményéből már csak a vb-arany hiányzik

A férfiak négy éve tartó diadalmenetük során már csak egy rangos címet nem voltak képesek elhódítani, ez pedig a világbajnoki. A három évvel ezelőtti vb-n kikaptak ugyanis a spanyoloktól, így be kellett érniük a dobogó második fokával. Most nem is lehet más a céljuk, mint az arany megszerzése.

Kemény Dénes A gondolataik rendezésére nem sok idejük maradt a kontinensbajnokság után, de a képességeiket ismerve a végső győzelemre maximálisan esélyesek. Mivel a nagy ellenféllel, a jugoszlávokkal már a középdöntőben összekerülnek Kásásék, így optimális esetben az ősi riválissal csak a döntőben találkozhatnak újra, ez pedig igen jó jel, hiszen ott már aligha mernek az "ököljog" alapján játszani a plávik.

Ugyanezen az ágon szerepelnek az olaszok is, akik elbúcsúztatták a mieinket a pesti viadalon, de velük kapcsolatosan jó hír, hogy két meghatározó játékosuk esett ki a napokban, és noha leírni még így sem szabad őket, mindez kétségtelenül a mi malmunkra hajtja a vizet.

Csak Kovács Ági éremszerzésében bízhatunk

Úszóink ezúttal miniküldöttséggel veszik fel a harcot a világ legjobbjaival. A nagyágyúk közül többen visszavonultak - Rózsa Norbert, Czene Attila -, míg az Európa-bajnok Batházi István nem vívta ki a jogot a szereplésre, így hírmondónak csupán Kovács Ági maradt. Ági kisebb pihenő után keményen készült erre az erőpróbára, és új edzőjének, Turi Györgynek is lesz a bemutatkozás a világ előtt.

Kovács Ágnes
Áginak fő számában, 200 mellen mindenképpen van esélye - szerdán kerül sor a szám döntőjére, míg a 100 mell fináléját hétfőn rendezik -, bár a többi riválisról csak szállingóztak hírek mostanában, szinte senkiről sem lehet tudni milyen formában van, az azonban biztos, hogy az olimpiai bajnokot, sokan szeretnék megleckéztetni.

A nemrégiben zárult ifjúsági Európa-bajnokságon sikert sikerre halmozó úszóink közül Bodrogi Viktor és Risztov Éva is rajtkőre lép, de tőlük még képtelenség lenne jeles eredményt várni, számukra tanulójelleggel zajlik az esemény, már döntőbe kerülésük is szép sikernek minősíthető. A fináléba jutást viszont teljes mértékben el lehet várni a Horváth, Güttler, Gáspár, Zubor összeállításban szereplő 4x100-as férfi vegyes váltótól.

61 aranyérem talál gazdára

A világbajnokságon egyébként 136 ország vesz részt, és ezzel rekordot döntött az esemény, hiszen három évvel ezelőtt Perthben 121 nemzet képviseltette magát. Összesen 61 számban hirdetnek győztest, joggal reménykedhetünk abban, hogy Magyarország neve is felkerül a listára.

A férfiak csoportbeosztása
A csoportB csoportC csoportD csoport
SzlovákiaNémetországEgyesült Áll.Horvátország
JugoszláviaGörögországOroszországJapán
OlaszországMagyarországHollandiaSpanyolország
BrazíliaKazahsztánKanadaAusztrália

A mieink magyar idő szerint csütörtökön a kazahokkal tizenegy órakor játszanak, a görögökkel szombaton nyolc órakor, a németekkel pedig vasárnap fél tízkor. A csoportból az első három jut tovább a középdöntőbe. Ide viszik magukkal az addigi eredményeiket. A középdöntőből az első négy már egyenes kiesésben küzd tovább. Értelemszerűen az első a negyedikkel mérkőzik.

A nők csoportbeosztása
A csoportB csoport
Új-ZélandJapán
OlaszországAusztrália
KazahsztánMagyarország
BrazíliaKanada
Egyesült Áll.Görögország
OroszországHollandia

A hölgyeknél ugyancsak négy csapat jut tovább, ők is egyenes kiesésben döntik el, hogy közülük ki a legjobb. A lebonyolítás szerint a győztesnek hét meccset kell játszania, ez pedig igen soknak tűnik. A magyarok szerdán magyar idő szerint reggel háromnegyed hétkor Kanadával, csütörtökön nyolckor Görögországgal, szombaton fél hatkor a házigazdákkal, vasárnap negyed tízkor az ausztrálokkal, hétfőn pedig negyed ötkor a hollandokkal találkoznak. (Valamennyi időpont reggelre értendő.)