Az új NOB-elnök karcsúsítja az olimpia műsorát

2001.07.17. 14:36
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság újonnan megválasztott elnöke, Jacques Rogge első nyilatkozataiban kemény intézkedéseket helyezett kilátásba. A belga orvos jelentősen csökkentené a játékokon a versenyszámokat, olcsóbb, több ország számára megrendezhető ötkarikás versenyeket szeretne a jövőben. A sportolók mellett az eseményről tudósító újságírók létszámát is nagyobb mértékben korlátozná az új elnök.
Jacques Rogge
Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) frissen megválasztott vezetője első ténykedéseként a NOB arany fokozatú Olimpiai Érdemrendjét adta át elődjének, Juan Antonio Samaranch-nak, aki huszonegy éves elnökség után búcsúzott a szervezettől.

A kitüntetés után Rogge rövid beszédben köszönte meg munkatársainak a támogatást: "Elsőként a NOB-os kollégáimnak szeretnék köszönetet mondani, hogy a szavazás során teljes támogatásukról biztosítottak. Másodsorban a másik négy elnökjelölthöz is szólni kívánok: hosszú és fárasztó kampány van mögöttünk. Ez egy olyan verseny volt, ahol egyetlen győztes van, de nincs vesztes. A jövőben velük szorosan együttműködve szeretnék dolgozni".

Karcsúsítják az olimpia műsorát

Az eddig túlzottan is kompromisszumra kész belga meglepő határozottsággal készül elnökségére. Az új vezető elképzeléseinek középpontjában leginkább a doppingellenes küzdelem, a NOB pénzügyi helyzetének rendbetétele, valamint a játékok programjának csökkentése szerepel.

"Nem túl látványos a vezetési stílusom, de készen állok kemény döntésekre. Tanult szakmámban, a sebészetben is szükség van a keménységre, amikor közölni kell valakivel, hogy amputálni fogják valamelyik végtagját. Ha csökkentjük az olimpiai játékok méretét, akkor a jelenleginél több ország számára válik lehetővé megrendezésük"- mondta Rogge.

Csökkentik a NOB létszámát is

A játékokon előreláthatólag legfeljebb 300 versenyszámban osztanak majd érmeket, ugyanakkor csökkenik NOB-tagok számát is. 2003 végére 130 fő, majd nem sokkal később a charta által megszabott 115 fő alkotja majd a legfőbb döntéshozó testületet.

Rogge emlékeztetett arra, hogy a sportolók létszámát tízezer főben maximálták a nyári olimpiákon, s úgy vélte, hogy az újságírók részvételének korlátozásán is el kell gondolkodni, hiszen Sydneyben a média már 19 ezer fővel képviseltette magát. Tervei megvalósításhoz reformbizottságot hoznak létre, amely azonban csak a Salt Lake Cityben rendezendő olimpia után kezdi meg működését.

Vádaskodások is voltak Ám ennyivel nem ért véget az elnökválasztás, hiszen Kim Un Jong betegségre hivatkozva lemondta az ünnepélyes beiktatáson való részvételt, és nyilatkozataiban a választás manipulálásáról beszélt. Ehhez csatlakozott a kanadai Dick Pound is, szerinte ugyanis Samaranch megsértette a semlegesség elvét, mivel titokban Rogge megválasztását szorgalmazta.

Megújult a végrehajtó bizottság is

Az új alelnök mellett két végrehajtó bizottsági tagot választottak a Nemzetközi Olimpiai Bizottság moszkvai ülésszakán. Az első alelnöknek, az amerikai Anita deFrantznak lejárt a négyéves megbízatása, helyére Vitalij Szmirnov került. Az orosz sportdiplomata 1978-1982 és 1991-1995 között már kétszer volt a NOB alelnöke. A végrehajtó bizottságban a dél-koreai Kim Un Jongnak szintén lejárt a mandátuma, őt az "újonc" görög Lambisz Nikolau pótolja. Mivel a belga Jacques Rogge elnök lett, az ő vb-helyére a libanoni Toni Kurit választották.

A NOB végrehajtó bizottsága

elnök: Jacques Rogge (belga)
alelnökök: Keba Mbaye (szenegáli), Kevan Gosper (ausztrál), Thomas Bach (német), Vitalij Szmirnov (orosz)
tagok: Marc Hodler (svájci), Ho Cen-liang (kínai), Gunilla Lindberg (svéd), Franco Carraro (olasz), Lambisz Nikolau (görög), Toni Kuri (libanoni)
nyári sportágak szövetségeinek képviselője: Denis Oswald (svájci)
téli sportágak szövetségeinek képviselője: Ottavio Cinquanta (olasz)
nemzeti olimpiai bizottságok képviselője: Mario Vazquez Rana (mexikói)
sportolók képviselője: Szergej Bubka (ukrán)