Remek hajrával nyert női válogatottunk

2001.07.18. 16:26
Nem ideális ellenfél várt a három hete Európa-bajnokságot nyerő magyar női vízilabda-válogatottra a fukuokai világbajnokság első meccsén, hiszen Kanada az olimpián az ötödik helyen végzett. Ebben a kifejezetten erős csoportban pedig kulcsfontosságú a jó rajt. Ám nem indult kedvező előjellel a mérkőzés, hiszen Drávucz Rita kezét ápolni kellett a meccs előtt néhány perccel. A feladatot azonban - ha nehezen is - végrehajtották a magyar hölgyek, és egy értékes győzelemmel mutatkoztak be.
Csapategység
A lányok továbbra is ugyanolyan egységesek, mint a budapesti Eb-n voltak, ezúttal is kézenfogva vonultak be az uszodába, és az elmaradhatatlan piros-fehér-zöld színeket ezúttal is a vállukon viselték. Faragó Tamás pedig mindvégig biztatta és tüzelte őket a medence széléről.
A kanadaiak a számukra csalódást jelentő olimpiai ötödik hely óta nem változtattak a csapaton, továbbra is bíztak bennük, mi több, még erősödtek is. Azt pedig, hogy igen komolyan fogják venni ezt a világbajnokságot, az abból is kiderült, hogy ők már hat napja készülnek Japánban, míg a mieink két nappal ezelőtt, hétfőn érkeztek meg Japánba. A lányok nem is tudtak a helyszínen edzeni, most ismerkedtek a létesítménnyel.

Mindössze két nap volt az átállásra

Faragó Tamás ettől függetlenül bízott lányaiban - ugyanúgy értékelt, mint az Eb előtt: nem mi vagyunk az esélyesek -, noha tudta, hogy Kanada ellen az utóbbi években negatív a mieink mérlege, mindössze egyetlen győzelmet jegyez válogatottunk. (Igaz akkor, Rómában, a végső győzelmet is elhódította a gárda.) Legutóbb például a perthi világbajnokságon leckéztettek meg minket, ahová címvédőként érkezett a magyar csapat, ám ennek ellenére csupán a hatodik helyen végzett.

Most egyértelműen a javítás és az előkelőbb helyezés elérése volt a cél, mégha nem is kerültünk könnyű csoportba. No meg a mérkőzés sem indult jól, hiszen Drávucz Rita könyöke megsérült, kezelni kellett, de természetesen vállalta a játékot.

Valkay szerezte a vb első magyar gólját

Sós kiemelkedőt nyújtott
A kapus, Sós Ildikó ezúttal is biztos pont volt a magyar együttesben. Az első három negyedben mindössze kétszer tudták bevenni a kapuját a kanadaiak, akiket az őrületbe kergetett. Ha ehhez hozzávesszük, hogy az Eb ideje alatt hunyt el a nagyapja, igazi bravúr, amit produkált.
Maga a mérkőzés első negyede is döcögősre sikeredett, mert hiába kerültünk rögtön emberelőnybe - kihagytuk. A kanadaiak viszont távolról - akcióból - betaláltak. Miután a második előnyünk is kimaradt, a védekezésben kiválót nyújtottak a hölgyek, így nem nőtt a különbség. A harmadik létszámfölényes szituációt pedig már Valkay Ágnes révén értékesítettük, így megszületett a vb első magyar találata.

A második negyedben továbbra is kifogástalan védőmunkát nyújtott a társulat, hogy aztán az egyik legrutinosabb játékosunk, Sipos Edit egy szerencsés góllal megtörje a vészes gólcsendet. A félidőig nem is sikerült gyarapítani góljainkat - maradt a 2-1 -, mert egy emberelőnyt ismét elpuskáztunk.

A végére az Eb gólkirálynője, Primász is belendült

Primász Ágnes két találata döntött
A harmadik negyedben folytatódott a góliszony, ezúttal azonban a juharlevelesek kihasználtak egy előnyös szituációt. Nekünk viszont továbbra sem ment, az Eb gólkirálynőjének, Primász Áginak ugyanis nem volt szerencséje a lövéseinél.

A zárónegyedben aztán már nem hibázott az újvárosiak kiválósága, és végre értékesítettünk egy emberelőnyt. Majd miután az ellenfél kétszer is hibázott létszámfölényben: növekedtek győzelmi esélyeink. Kivált, mert az eddig korántsem jeleskedő Primász újabb gólt lőtt. Először vezettünk két góllal. Hogy aztán ebből nemsokára három legyen, arról ismét Valkay gondoskodott. 5-2! Belejöttek a lányok, most szabadultak meg talán a gátlásaiktól is, most már felszabadultan játszottak.

A háromgólos vezetés ellenére szoros lett a vége

Nagyon is. A kanadaiak ugyanis lőtték még két gólt, így szorosabb lett a vége - a döntetlenre is volt esélyük -, de ez a tényen már nem változtatott: a nehézségek ellenére egy igazán önbizalomnövelő győzelemmel mutatkoztak be a hölgyek. Csak így tovább! Csütörtökön magyar idő szerint nyolc órakor a görögök lesznek következő riváisaink. A férfiak - tizenegytől - Kazahsztánnal mérik össze erejüket.

Jegyzőkönyv
Magyarország-Kanada 5-4 (1-1, 1-0, 0-1, 3-2)
V: Balfanbajev (bolgár), Clemancon (francia)
A magyar csapat összeállítása: Sós - Stieber, Drávucz, Tiba, Sipos, Valkay Á., Pelle, csere: Primász, Szremkó, Valkay E., Rédei
Góldobók: Valkay Á., Primász 2-2, Sipos 1, ill. Dow 2, Dionne, Arpin 1-1
Kiállítás: 7/3, ill. 7/1