Aranyérmes a férfi öttusa-váltó

2001.07.18. 21:22
A hölgyek tegnapi gyenge szereplése után a férfiakon - a Fülep, Horváth, Kállai csapaton - volt a sor a millfieldi öttusa-világbajnokságon, hogy javítsanak. Erre pedig még úgy is megvolt minden esélyük, hogy némiképp tartalékos felállásban álltak rajthoz, hiszen a két korábbi világbajnok és olimpikon: Balogh Gábor és Sárfalvi Péter sem volt tagja a triónak. Az idei Európa-bajnokságon diadalmaskodó új generáció azonban végigvezetve - szinte rajt-cél győzelmet aratva -, fölényesen nyert.
A nagy reményekkel Angliába utazó hölgyek kedden már a lövészetnél elszálltak, lovaglásbeli kizárásuk csak tetézte a gondjainkat. A férfiak azonban - Fülep Sándor, Horváth Viktor, Kállai Ákos - nagyszerűen kezdtek az első tusában - 270 kört és 1144 pontot értek el -, és mindjárt az élre álltak, igaz ekkor még csupán annyival előzték meg az olaszokat, hogy több érintő tízest lőttek.

Az úszásban visszaestünk, de elsők maradtunk

A vívásban aztán ez az előny - elsősorban a fehérvári Horváth remeklésével - 120 pontra nőtt, de ebben a tusában is jellemző volt az, ami később valamennyiben: kiegyensúlyozottan teljesített mindhárom magyar. Az úszásban nem is lehetett más cél előttük, mint az előny megőrzése, és ez - ha nehezen is - sikerült is. A fehéroroszok ugyanis némileg ráijesztettek a mieinkre, előnyünk megfeleződött, de hatvan pont így is maradt a lovaglásra.

Jöhetett a negyedik próba, egyszersmind az izgalom, hogy a lovak mennyire tréfálják meg a mieinket. Szerencsére ebben a tusában sem kellett szégyenkezniük Fülepéknek. Kállai ugyan négyszer is rontott, de az esősre forduló időben valamennyi váltóval előfordult egy kisebb "baleset". A fehéroroszok és a lengyelek a lovaknak köszönhetően ki is szálltak az aranyéremért folytatott harcból.

A lovaglásban minden eldőlt

A svédek lettek az elsőségért elsőszámú ellenfeleink, ám majd' kétszáz pont előnnyel várhattuk a futást, ami - másodpercekre átszámítva - körülbelül ötven szekundumnak felel. Erre pedig nyugodtan azt lehet mondani: tetemes, kivált, ha ismerjük a magyarok képességeit.

A futásban nem is fenyegette veszély a mieink elsőségét, így a szófiai Európa-bajnokság után a világbajnokságon sem találtak legyőzőre. A krónikához hozzátartozik, hogy az orosz váltó nem indult a viadalon, bár ezen a napon aligha verték volna meg a remeklő magyarokat. A második helyre a svédek, a harmadikra a lengyelek futottak be.

Végredmény:
1. Magyarország (Fülep Sándor, Horváth Viktor, Kállai Ákos) 5230 pont
2. Svédország (Brandt, Johansson, Svensson) 5131
3. Lengyelország (Bogucki, Stefanek, Horbacz) 5075
4. Fehéroroszország 5014
5. Litvánia 4998
6. Ukrajna 4973