Eric, az angolna az úszó vb-n

2001.07.20. 16:55
A fukuokai úszó vb-n ismét rajthoz áll Eric Moussambani. Az egyenlítői-guineai úszó a sydneyi olimpián vált ismertté, miután a százméteres gyorsúszás selejtezőjében gyenge úszástudásának következtében alig tudta teljesíteni távot. A versenyző idén Spanyolországban készült, és tervei szerint a világbajnokságon rajthoz áll ötvenméteres gyorsúszásban.
Az egyenlítői-guineai versenyző a tavalyi sydneyi olimpián hatalmas feltűnést keltett a százméteres gyorsúszás egyik selejtezőjében. Az afrikai úszó - miután a másik két versenyzőtársát kizárták - egyedül úszta le a távot. Az úszás kifejezés itt erőteljes túlzás, hiszen a táv második felében már komolyan attól kellett tartani, hogy belefullad a medencébe. Ez nem is volt csoda, hiszen a mindössze néhány hónappal korábban tanult meg úszni, ráadásként még sohasem versenyzett ötvenméteres medencében. Eredménye az ötkarikás játékok történetének negatív világcsúcsa volt: 1 perc 52.72 másodperc, ami több mint egy perccel maradt el a holland Pieter van den Hoogenband világcsúcsától (47.84).

Eredménye dacára, vagy éppen ezért, világszerte óriási népszerűségre tett szert. Egy csapásra a média első számú kedvence lett: az olimpia után szinte több interjút adott, mint némely neves bajnok. Még Magyarországra is eljutott, Friderikusz Sándor műsorában lépett fel az "Angolnának" becézett úszó.

Sokan úgy gondolták, hogy az olimpia után feledésbe merül, és lassan elhalványul emléke. Nem úgy Moussambani, aki továbbra is szorgalmasan látogatta az edzéseket, és kijelentése szerint el kíván indulni a fukuokai úszó világbajnokságon.

Spanyolországban tréningezett a vb-re, és nem is eredménytelenül, sikerült 1 perc 18 másodperc alá szorítania az egyéni rekordját. Vállsérülése miatt azonban valószínűleg csak 50 gyorson áll majd rajthoz. Ezen a távon sem számíthat azonban túlzottan nagy sikerre, hiszen szakértők szerint az érvényben lévő világcsúcsnál legalább kétszer több idő alatt fogja teljesíteni a távot.