Szilárda
0 °C
6 °C

Futamgyőzelmekkel rajtoltak a kajakosok az Eb-n

2001.07.20. 12:17
Milánóban, a kajak-kenu Európa-bajnokság első napján, csütörtökön az ötszáz és az ezer méteres előfutamokban rajthoz állt tizennyolc magyar egység közül mindössze kettő nem tudott élni a lehetőséggel, és nem harcolta ki egyenes ágon a döntőbe jutást, ők a középdöntőkben javíthatnak. Remekelt a kajakos Vereckei Ákos, aki ezer méter után ötszázon is nyert, utóbbiban azonban sok induló miatt középfutamra kényszerül. A kenus Kolonics György, valamint a kajakos Kovács Katalin is mind a két egyéni számban futamgyőzelmet aratott, így már résztvevői a hét végi döntőknek.
A verseny, melyre harmincöt országból közel négyszázan nevezetek a rajtgépek meghibásodása miatt egy órával a meghirdetett időpont után kezdődött. Ez nem zavarta meg a mieinket, két egység kivételével a legjobbak között végezetek, és jutottak a döntőbe.

Vereckei vezérelte a kajakosokat

A férfi kajakosoknál egyesben Vereckei Ákos remekelt, mind a két távon futamgyőzelemmel és legjobb idővel nyert, amely ezren már a döntőbe jutást is jelentette. Ötszázon csak azért nem került a döntőbe, mert a sok induló miatt a továbbjutottaknak még a középdöntőben kell szerepelniük.

Párosban a szintén két számban induló Bártfai Krisztián, Veréb Krisztián duó lemásolta Vereckei teljesítményét, és két futamgyőzelemmel jutott egyenes ágon a döntőbe. Ugyancsak a döntőbe jutott ezer méteren a szlovákok mögött második helyen célba érő magyar egység, amely a Kammerer Zoltán, Storcz Botond, Vereckei Ákos, Horváth Gábor összeállításban evezett. Nem sikerült a döntőbe jutás- legalábbis egyelőre- az ötszázas négyesnek. A Kadler Viktor, Babella Balázs, Katyina Miklós, Bauer Márton alkotta kvartett a középdöntőben javíthat.

Kolinics futamgyőzelmei a kenusoknál

A kenusok is jól szerepeltek, az egyes hajóban induló Kolonics György Vereckeihez hasonlóan vallósággal szárnyalt, ötszázon és ezren is első lett, ráadásként mind a két számban a legjobb időt lapátolta. A párosoknál második helyezett lett futamában, és döntős a Zala György, Kozmann György kettős ötszáz méteren.

Apró szépséghiba, hogy ezren a negyedik helyezett Hüttner Csaba, Fürdök Gábor kettősnek ez nem sikerült, de természetesen még javíthatnak, a pénteki középdöntő során biztosíthatják helyüket a legjobbak között. A négyesek is jól menetek, ötszázon (Kolonics, Hüttner, Fürdök, Hoffman) második, ezren (Zala, Gábor, Belicza, Kozmann) első helyen haladtak át acélvonalon, így bejutottak döntőbe.

Minden hölgy-egység továbbjutott

A hölgyek hibátlanul teljesítették a selejtezőket. Kovács Katalin mind a két távon futamgyőzelmet aratott, így már biztos döntős, ahol várhatóan a hazaiak kedvencével, a szintén két futamgyőzelmet szerző Josefa Idemmel fog megküzdeni az olimpia után visszavonult Birgit Fischer által üresen hagyott trónért. A párosoknál ötszázon a Szabó Szilvia, Bóta Kinga, míg ezren pedig Fazekas Krisztina, Szabó Ágnes duó nyerte meg futamát, és jutott a döntőbe.

A négyeseknél ötszázon első lett a Kovács Katalin, Szabó Szilvia, Viski Erzsébet, Bóta Kinga négyes megelőzve a fehéroroszokat és az ukránokat. A hosszabb távon szintén a legjobbaknak bizonyultak a mieink, Rasztótzky Eszter, Móni Katalin, Szabó Ágnes négyes is már legközelebb már az érmekért szállhat vízre az EB-n.