Háromgólos sikerrel mehetnek pihenőre

2001.07.21. 12:44
A Kanada elleni sikeres bemutatkozás után a görögök vártak a magyar hölgyekre, és ezúttal is győzelemben bíztunk. Még akkor is, ha tudtuk, hogy az Eb-n negyedik görögök a szerdai első napon legyőzték az olimpiai bajnok ausztrálokat. Ám bármennyire is fejlődik a görög vízilabda, a mieink ellen eddig nem sok babér termett a számukra. A legutóbbi meccsünkön öt góllal nyertünk, most - ha olykor küzdelmes pillanatokat kellett is átéljünk - pedig hárommal.
Faragó nadrágja
Furcsa látvány Faragó Tamás hosszú, bordó nadrágban a medence partján. Az Eb-n szinte hozzánőtt a sortja, talán még szerencsét is hozott, ezúttal azonban kénytelen volt mellőzni. A nemzetközi szövetség előírása ugyanis az, hogy sortban nem lehet tanácsokat osztogatni.
Azt a meccs előtt tudtuk, hogy a Kanada elleni sikernek kizárólag akkor van komoly értéke, ha a görögök ellen is begyűjtjük a két pontot. A hellén lányok viszont abszolút magabiztosan verték a Görgényi István vezette olimpiai bajnok ausztrálokat, így azt is sejtettük, hogy jó lesz rájuk vigyázni, és korántsem lehet lebecsülni őket.

Két perc alatt két gól

Az Európa-bajnokságon nem csapott össze a két társulat, mert másik ágra kerültünk. Ám az mindenképpen tekintélyt parancsoló, hogy történetük során először a négy közé kerültek.(Igaz az elődöntőben mindössze egy találatig jutottak az olaszok ellen)

A mérkőzés úgy indult, mint egy álom. Az első támadásnál tüstént emberelőnyt kaptunk, amit Pelle Anikó a kapus közreműködésével értékesített. Majd miután a görög támadás elhalt, Valkay Ági úszott meg, és csak szabálytalanul tudták megállítani. A jogos négyméterest a csapat kapitánya, az eddig még eredménytelen Stieber lőtte a kapuba. Két perc alatt két gól.

Szerencsére nem tartott sokáig a hullámvölgy

Ráúszás
Az első negyedben nem is úsztak a labdáért a görögök, érezték, hogy nincs esélyük. Ezért inkább azt választották, hogy komótos tempóban lubickolnak. Aztán lehet, hogy csak altattak ezzel a taktikával, mert a harmadik negyedben elorozták a mieink elől a játékszert.
Aztán kaptunk centerből egy gólt, de Stiebernek annyira megjött a kedve az első találatától, hogy a következő emberelőnyt ő vágta a kapuba. Hozzá kell tenni, a görög kapus ekkor sem állt feladata magaslatán, de emiatt a legkevésbé sem bánkódtunk.

A második negyedben aztán némileg megtorpantak a lányok, nem találták a ritmust, távolról pontatlanul lőttek, ez pedig arra adott lehetőséget, hogy a görögök felzárkózzanak. Egy emberelőnyt ki is használtak, így már csak egy volt az előnyünk. Védekezésben azonban elképesztő dolgokra voltak ma is képesek Faragó tanítványai - Sós ugyanott folytatta, ahol a kanadaiak ellen abbahagyta -, ám így sem tudták megakadályozni, hogy kiegyenlítsen a kiváló görög center.

Testvéri összjáték

A hullámvölgy szerencsére nem sokáig tartott. A harmadik negyed elején Pelle pompás gólt lőtt, majd egy pazar testvéri összjáték következett. Valkay Ági mintegy húsz méteres kitűnő passzal indította a rendkívül technikás Erzsébetet, aki az Eb-n gyönyörű, mi több, roppant fontos gólokat lőtt. Ezúttal is értékesítette a ziccert, esélye sem volt a hárításra a görög hálóőrnek, Elinakinak.

Ezt a kétgólos előnyt sem sikerült viszont megőrizni, mert a bírók rendre kiszórták a mieinket, a görögök pedig előnyből meglehetősen magabiztosak voltak. Így 5-4-gyel fordulhattunk a döntő hét percre.

Stieber gondoskodott arról, hogy ne izguljunk

Stieber Mercédesz
A zárónegyed elején az izgalmak még inkább szaporodtak, mert emberelőnyben voltak a görögök, de a védekezésünk megint kifogástalanul működött. Majd a kisebbik Valkay-lány sem szeretett volna lemaradni nővére mögött, megúszott, és biztosan lőtte a labdát a rövid sarokba. S hogy ne kelljen cseppet se izgulni a végén, arról a kontinens legjobbjának választott Stieber gondoskodott. Ezzel 7-4 lett, vagyis ugyanúgy, mint az olimpiai ötödik kanadaiak ellen az utolsó negyedben háromgólos előnyre tettünk szert.

A mieinknél néggyel többször létszámfölényben játszó görögök lőttek még ugyan egy gólt, de Pelle egy szépségdíjas találattal válaszolt. Előbb betette a centerbe a labdát, amit Valkay Erzsi - két védővel a nyakán - visszajátszott neki, a magyar tízes pedig nem hibázott.

A Japánok következnek a pihenőnap után

Három góllal nyertünk végül, mégha olykor nehéz pillanatokat kellett is átélnünk. A következő ellenfelünk a házigazda Japán lesz, a mérkőzés szombaton, fél hatkor kezdődik. Alighanem így gondolta a szakvezetés, hogy két győzelemmel térnek pihenőre a hölgyek. Hogy aztán újult erővel vágjanak neki a fontos meccseknek.

Jegyzőkönyv
Magyarország-Görögország 8-5 (3-1, 0-2, 2-1, 3-1)
V: Prihodko (kazah), Bertocci (amerikai)
A magyar csapat összeállítása: Soós - Stieber, Drávucz, Szremkó, Rédei, Pelle, Valkay Á., csere: Primász, Sipos, Tiba, Valkay E.
Góldobók: Stieber, Pelle 3-3, Valkay E., Valkay Á. 1-1, illetve Kozomboli, Rumpesi 2-2, Patelu 1
Kiállítás: 9/3, illetve 11/2
Négyméteres: 1/1, illetve 0