Nyolc magyar arany a kajak-kenu Eb-n

2001.07.22. 21:32
Az ezerméteres finálék után még aranyérem nélkül álló magyar küldöttség alaposan kitett magáért, hiszen a vasárnapi ötszázas és kétszázas döntőkben összesen nyolc aranyérmet szerzett a milánói kajak-kenu Európa-bajnokságon. Különösen a kajakos hölgyek remekeltek, akik a megszerezhető hat elsőségből ötöt gyűjtöttek be. A dobogó legfelső fokára állhatott fel még a kajakos Vereckei Ákos, valamint a kenus Kolonics György és kétszáz méteren a kajak négyes.
Vasárnap délelőtt elsőként az ötszáz méteres döntőket rendezték meg, és mindjárt magyar elsőségnek örülhettünk. A Kovács Katalin, Szabó Szilvia, Viski Erzsébet, Bóta Kinga összeállítású négyes a nagy vetélytárs olimpiai bajnok németeket győzte le. Mindkét hajóban egy változás volt csak Sydneyhez képest: Kőbán Rita helyett Bóta Kinga, míg a németeknél Birgit Fischert helyett Nadine Opgen-Rhein ült a hajóban.

Öt aranyérem ötszázon

Egyesben Kovács Katalin is pótolni tudta Kőbán Ritát, és legyőzte a hazaiak kedvencét Josefa Idemet, aki ezt megelőzően ezren diadalmaskodott. A lányok aranykollekcióját a Szabó Szilvia, Bóta Kinga duó tette teljessé, akik hatalmas fölénnyel, több mint egy másodperccel előzték meg a második helyezett spanyolokat, és hódították el a kontinensbajnoki elsőséget.

A magyarok eredményei 500 méteres döntőkben

nők
k-1: 1. Kovács Katalin 1:51.16 perc
k-2: 1. Szabó Szilvia, Bóta Kinga 1:41.31 perc
k-4: 1. Magyarország (Kovács Katalin, Szabó, Szilvia, Viski Erzsébet, Bóta Kinga) 1:34.09 p
férfiak:
k-1: 1. Vereckei Ákos 1:39.51 p
k-2: 2. Bártfai Krisztián, Veréb Krisztián 1:30.49
k-4: 8. Magyarország (Kadler Viktor, Babella Balázs, Katyina Miklós, Bauer Márton) 1:23.83
c-1: 1. Kolonics György 1:50.28 p
c-2: 4. Zala György, Kozmann György 1:44.48
c-4: 4. Magyarország (Kolonics György, Hüttner Csaba, Fürdök Gábor, Hoffmann Ervin) 1:34.42

A fiúk sem maradtak el sokkal a lányok mögött, kajak egyesben Vereckei Ákos, míg kenu egyesben Kolonics György utasította maga mögé a mezőnyt. Vereckei szokásos taktikáját alkalmazta, féltávig a mezőny végén lapátolt, majd beleerősített, és szinte szó szerint állva hagyta a mezőnyt, megelőzve a célban az izraeli Kolganovot is. Kolonics György is elégedett lehet, hiszen az ezren győztes német Dittmert verte meg, és lett Európa-bajnok.

Újabb három arany kétszázon

A délelőtti aranyeső után már csak az volt a kérdés, hogy a kétszázas finálék után a magyar küldöttség eléri-e a bűvös tíz aranyérmet. Erre minden esély meg is volt, hiszen a sprinttáv köztudottan magyar szám, minden világversenyen az aranyérmek jelentős részét általában a mieink nyerik.

Most sem történt másként, és ha a tíz arany nem is lett meg, elégedetlenségre semmi ok. Sőt, a csapat minden dicséretet megérdemel, főleg hölgyek, akik a három számból kettőt megnyertek, és egy ezüstérmet szereztek. Győzött egyesben Szabó Szilvia valamint a négyes, második lett a Dékány-Viski kettős.

A férfiaknál a kétszáz méter koronázatlan királya, Fehérvári Vince ezúttal egyesben és párosban is második lett, de aligha szomorúan gondol majd vissza Milánóra, hiszen négyesben Beé Istvánnal, Horváth Gáborral és Hegedűs Róberttel felállhatott a dobogó legfelső fokára.

Magyarország összesítésben 8 arany-, 9 ezüst- és 3 bronzérmet szerzett a milánói Európa-bajnokságon, amelyből- ez külön öröm - öt aranyérem olimpiai távon születtet meg.

A magyarok eredményi 200 méteres döntőkben

nők:
k-1: 1. Szabó Szilvia 42.34 mp
k-2: 2. Dékány Kinga, Viski Erzsébet 38.59
k-4: 1. Magyarország (Dékány Kinga, Fazekas Krisztina, Viski Erzsébet, Bóta Kinga) 36.12 mp
férfiak
k-1: 2. Fehérvári Vince 36.46
k-2: 2. Fehérvári Vince, Hegedűs Róbert 32.88
k-4: 1. Magyarország (Fehérvári Vince, Beé István, Horváth Gábor, Hegedűs Róbert) 30.71
c-1: 4. Malomsoki Sándor 41.48
c-2: 3. Feil Imre, Kozmann György 38.33
c-4: 4. Magyarország (Zala György, Iván Gábor, Vasali László, Malomsoki Sándor) 34.67