Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Százszázalékos teljesítménnyel csoportelsők a hölgyek

2001.07.23. 08:20
A fukuokai vízilabda-világbajnokságon a magyar női válogatott utolsó selejtező-mérkőzésén legyőzte Hollandiát is, és csoportjában százszázalékos teljesítményt nyújtva, az első helyen végzett. A mérkőzésen az első hét perc után még a hollandok vezettek, de Stieberék a második negyedben -sorozatban négy gólt dobva -megfordították a találkozót. A meccs hátralévő részében biztosan tartotta előnyét a gárda, s végül ötgólos győzelmet aratott. Faragó Tamás tanítványai a negyeddöntőben Kazahsztánnal találkoznak.
Talán a már biztosan zsebben lévő csoportgyőzelem tette, de a magyar lányok kissé kényelmes tempóban kezdték a mérkőzést. A védekezéssel még nem is lett volna baj, hiszen több labdát szereztünk, Sós Ildikó is megfogott néhány ziccert, sőt, még az is megesett, hogy a hollandok támadóideje kapura lövési kísérlet nélkül járt le. A támadásban azonban olyannyira akadozott a gépezet, hogy még gólt sem sikerült lőnünk. A "tulipánosok" egy előnyt értékesítettek, így ők várhatták előnnyel a folytatást (0-1).

2. negyed

A szusszanásnyi szünetben alaposan összekapta csapatát Faragó Tamás szövetségi kapitány, rá sem lehetett ismerni a gárdára a második játékrészben. Alig több mint három perc alatt sorozatban négy (!) gólt dobtak a lányok, amellyel megnyugtató előnyre tettek szert. A mieink góljait sorrendben Pelle, Stieber, Rédei Kata emberelőnyből, valamint Primász Ágnes (ő négyméteresből talált be) dobták. A végén még Kappen is megvillant, de ez lényegesen nem változtatott a meccs kimenetelén (4-2).

3. negyed

A harmadik negyedben visszatért az első negyed gólínsége, amely nem is volt csoda, hiszen több, százszázalékosnak látszó helyzet is kimaradt holland kapu előtt. Előbb Drávucz Rita kezéből pottyant ki a labda emberelőnyből, majd Stieber Mercédesz felsősarkos bombáját hatástalanította a holland kapus. Szremkó hiába lőtt gól centerből, a bírók ellene ítéltek szabaddobást. A hajrában Primász és Stieber gondoskodott arról, hogy a negyed ne múljon el magyar gól nélkül, négygólossá növelve a vezetést (6-2).

4. negyed

A záró felvonásban további találatokat szerztek a lányok, különösen Valkay Ágnes fólja volt tetszetős, aki Sós Ildikó tértölelő átadását értékesítette. A meccs végén még egyszer betalált, beállítva a 9-4-es végeredményt.

A találkozó után a játékosok öröme érthető volt, mivel a valamennyi mérkőzésüket megnyerve végeztek a csoport első helyén. A csoportgyőzelem azért kedvező különösen, mert így a másik selejtező leggyengébb továbbjutójával, a negyedek helyezett Kazahsztánnal találkoznak a lányok a negyeddöntőben. A korábban világ és Európa-bajnokságokat is nyerő hollandok vereségükkel nem kerültek a nyolc közé.

Jegyzőkönyv
Női vízilabda, B-csoport, 5. forduló:
Magyarország-Hollandia 9-4 (0-1, 4-1, 2-0, 3-2)
Vezette: Fernandez (spanyol), Chaney (amerikai)
Magyrország: Sós - Tiba, Sipos, Drávucz, Valkay E., Pelle 2, Valkay A 2., csere: Dancsa, Stieber 2, Rédei 1, Szremkó, Primász 2
Kiállítás: 5/2, ill. 7/3
Négyméeres: 1/1, ill. 1/1