Kovács Ági világbajnok

2001.07.25. 14:58
Kovács Ági a második legjobb idővel került a 200 méteres mellúszás fináléjába, így okkal bíztunk abban, hogy a világbajnoki címvédő megvédi elsőségét. Nem számíthattunk könnyű versenyre, hiszen a román Caslaru mellett a kínaiak is veszélyesek lehettek rá. Ági azonban ezúttal is a legjobb volt, ezáltal a rövidebbik táv bronzérme után megszerezte a magyar küldöttség első aranyérmét Fukuokában.
Kovács Ági az olimpia után edzőt váltott, hiszen Kiss László, akivel az eddigi sikereit elérte, visszavonult. Turi György keze alá került ezek után, aki addig másodedzőként felügyelte fejlődését. Fukuokában debütáltak mindketten, de joggal bízhattunk abban, hogy a sikerességben nem lesz változás.

Rossz rajt, nagyszerű befejezés

Ági az olimpia után pihent néhány hónapot, mindez azonban nem látszott meg a mozgásán a rövidebbik mellúszó szám döntőjében, mi több, a várakozásokat is felülmúlta bronzérmével. Kétszázon azonban némiképp csalódás lett volna, ha csupán a harmadik helyet szerzi meg.

A verseny a szokásos rossz rajttal kezdődött. A taktika alighanem az lehetett, mint mindig: vigyázni arra, hogy ne lépjenek meg előle a riválisok, majd az utolsó hosszon megelőzni őket. A kínai Csi Huj nagyon belekezdett, 175 méterig vezetett is, ám aztán Ági fantasztikus hajrával feljött, átvette a vezetést, és nem is engedte ki a kezéből az elsőséget.

A végeredmény:
1. Kovács Ágnes 2:24.90 perc
2. Csi Huj (kínai) 2:25.09
3. Lo Hszüe-csüan (kínai) 2:25.29
4. Leisel Jones (ausztrál) 2:25.46
5. Kristy Kowal (amerikai) 2:25.84
6. Beatrice Caslaru (román) 2:25.92
7. Olga Bakalgyina (orosz) 2:26.83
8. Mirna Jukic (osztrák) 2:27.96
A hajrá megint fantasztikus volt

Az utolsó huszonötön Ági ellenállhatatlan volt, és hiába jött fel a másik kínai, no meg az amerikai Kowal, nem tudták megverni. Igaz, csupán két tizeddel nyert, de megvédte perthi világbajnoki címét. És jöhetett az olimpián megszokott mosoly, valamint a gratulációk is.