Gerzson
-3 °C
2 °C
Tóth Ivett
péntek 02:00
Tóth Ivett
Műkorcsolya

Világbajnoki döntőben a magyar női pólóválogatott

2001.07.26. 15:41
A magyar női vízilabda-válogatott a döntőbe jutásért szállt medencébe a fukuokai világbajnokságon Kanada ellen. A két együttes már találkozott a vb-n, és akkor a mieink 5-4-es sikerével ért véget a találkozó. Ezúttal is a mieink egygólos sikerével zárult a találkozó, elsősorban Sós Ildikó bravúros védéseinek köszönhetően. A győzelemmel a magyar együttes bejutott a vb-döntőjébe, ahol az olaszokkal találkozik.
Azt már a találkozó elején tudták a résztvevők, hogy aki győz, az a döntőben az olaszokkal találkozik, akik meglepetésre 8-6-ra verték az amerikaiakat.

Kiegyenlített első negyed

Az első ráúszásnál Drávucz Rita hozta el a labdát, ám a vezetést mégis a kanadaiak szerezték meg, egy távoli bombával. Sajnos a következő magyar akció sem hozott gólt, ám az ellentámadásnál a juharlevelesek is hibáztak. Két perc telt el a találkozóból, amikor Rédei Kata parádés ejtése után egyenlített Faragó Tamás együttese. Amíg a mieink védekezése ugyanolyan parádés volt, mint a vb-n eddig mindig, a támadásoknál több hiba is csúszott a játékba.

Egy perc volt már csak hátra a negyedből, amikor az első magyar emberelőnynél Pelle Anikó bombázott a kapufára. A játékrész hátralévő részében már nem született több gól, és ebben jelentős érdemei voltak Sós Ildikónak, aki ismét fantasztikus formában védett.

Újból csak egy-egy gól mindkét oldalon

A második hét percben is a mieink vezethették az első támadást, hála Pelle Anikó gyorsaságának. A tengerentúliak többnyire távoli lövésekkel próbálkoztak, ám Sós eszén nem tudtak túljárni. Tiba Zsuzsa pedig növelte a mieink előnyét, saját lövése kipattant a kapufáról, ám ő eszmélt a legelőbb, és másodszorra nem hibázott.

Sajnos hamar jött a válasz, a következő támadásnál egyenlítettek a kanadaiak. A magyar gárdának szerencséje is volt, hiszen ebben a negyedben háromszor is a kapufára bombázták a labdát az észak-amerikaiak.

Nyelvoktató magyar hölgyek
A magyar csapat szállodájában található egy átrium, amelyben pálmák és páfrányok között patakok csobognak, és többtucatnyi papagáj található. Az egyik állat perfekt beszél japánul és angolul. A magyar hölgyek azonban úgy döntöttek, megtanítják magyarul. Mindössze két szót akarnak megtanítani a tollas jószágnak: Világbajnok Magyarország!

Előny a kanadaiaknál

A harmadik negyed elején hamar emberelőnyhöz jutottak a kanadaiak, amit sajnos ki is használtak. A magyar csapat távoli lövésekkel próbálkozott, amik sajnos nem sok veszélyt jelentettek. A kanadaiak kiszorítottak minket a kapujuk előteréből, és a centerbe bejátszott labdákat sem tudták a mieink jól megjátszani, igaz, a játékvezetők se "segítették" a mieinket. Sőt! Finoman fogalmazva, a kanadaiaknak fújtak.

Stieber visszahúzása után például nyilvánvaló négyméterestől fosztották meg a magyar együttest. Rédei Kata pedig két percel a negyed vége előtt összeszedte harmadik kiállítását, és ezzel kipontozódott. Az utolsó negyedre egygólos kanadai előnnyel készülhettek a csapatok.

Sós Ildikó védései döntöttek

A negyedik negyedben valami történhetett a bírókkal, mert már a negyed elején emberelőnyt kapott csapatunk, és ezt Primász váltotta gólra. Az ellenakciónál pedig Pelle - ki tudja hányadszor - labdát szerzett. Sajnos a következő emberelőnyünket nem sikerült gólra váltani.

Három perc volt már csak hátra, amikor négymétereshez jutottak a kanadaiak, ám Sós kivédte a büntetőt. Az ellenakciónál viszont Primász emberelőnyből szerzett góljával megszerezte az előnyt a magyar csapatnak. A következő kanadai emberelőnynél ismét Sós hárított bravúrossan. A mieink ezután nagyon rutinosan tartották meg a labdát, és nagyon jól védekeztek, így bejutottak a világbajnokság döntőjébe.

Ott az olasz gárda vár a mieinkre, akikkel alig három hete Európa bajnoki döntőt játszottunk. Akkor mi nyertünk. . .

Magyarország-Kanada 4-3 (1-1, 1-1, 0-1, 2-0)
Játékvezetők: Keman (Holland-Antillák), Rajevic (Jugoszlávia)

A magyar válogatott összeállítása:
Sós - Stieber, Rédei, Drávucz, Szremkó, Pelle, Valkay Á., csere: Sipos, Primász, Tiba, Valkay E.

Gólszerzők: Primász 2, Rédei, Tiba 1-1, ill. Dow, Gardiner, Dionne 1-1

emberelőny: 7/3, ill. 6/1
4 m-es: 0, ill. 1/0