Bodrogi és Zubor is a harmadik legjobb idővel a döntőben

2001.07.26. 17:40
A magyar úszók csütörtökön nem voltak érdekeltek a döntőkben, a középdöntőben viszont hárman is szóhoz jutottak, és mindannyian kiváló úszással jutottak be a döntőbe. Zubor Attila a klasszikus számban, a 100 gyorson biztosította a helyét, a tizennyolc éves Bodrogi Viktor 200 háton. Mindketten országos csúcsot javítottak. Rajtuk kívül Kovács Ági 50 mellen a hatodik idővel jutott a legjobb nyolc közé. Férfi válogatottunk szombaton - fájdalmunkra - az Egyesült Államokkal mérheti össze erejét.
A százhalombattai Bodrogi Viktor már a máltai ifjúsági Európa-bajnokságon igazolta, hogy szép jövő előtt áll, hiszen egy évek óta fennálló rekordot döntött meg. Ezúttal azonban még ezt is túlszárnyalta, és a harmadik legjobb idővel - 1:59.24, öt századot javított saját csúcsán - került be a péntek délelőtti döntőbe. A 18 éves tehetség akár még nagyobb meglepetést is okozhat.

Zubort csak Hoogenband és Thorpe verte meg

100 gyorson az utóbbi időben nem kényeztetett el minket Zubor Attila, ám mivel biztatóan úszott az 50 gyorson - országos rekordot ért el -, így nem alaptalanul reménykedtünk abban, hogy bekerülhet a fináléba. Ám arra, hogy ilyen remek eredménnyel és teljesítménnyel jut be a döntőbe, azt aligha hitte bárki is komolyan.

Zubor viszont együtt tartott az ausztrál Thorpe-pal, mi több, ötvennél előtte is fordult! A futamot Hoogenband nyerte, és Zubor a harmadik helyen csapott célba. És ami külön örömteli, hogy ő is országos rekorddal - 49.32 - , és a másik futamban sem értek el nála jobb időt. Így a hármas pályán negyed tizenkettő körül érte is szoríthatunk. Csoda lenne, ha megismételné ezt a helyezést, de szurkolunk neki.

Kovács Ági ötvenen is döntős

No meg Kovács Ágiért is, aki ötven méter mellen a döntőbe jutott, igaz "csak" a hatodik idővel. S hogy mi történt a döntőkben? A svéd Lars Frölander az olimpia után most sem kapott ki 100 pillangón. 200 mellen az amerikai Hansen legyőzte az osztrák meglepetésembert, Podoprigodát. Az olasz Rosolino megint a leggyorsabb volt 200 vegyesen, és ugyanúgy ünnepelt, mint Sydneyben ezúttal is kijött a medencéből.

A hölgyeknél nem született meglepetés. A holland Inge de Bruijn 50 pillangón megszerezte második aranyérmét, a román Moceanu pedig lassacskán egyeduralkodónak tekinthető 200 háton.

A férfiak az amerikaiak ellen folytathatják

Miután a férfi pólósok elvéreztek az olaszok ellen, így nem maradt más hátra, mint az ötödik helyet megszerezni. Ehhez elsőként az Egyesült Államokat kell megverniük. A legjobb négy között a spanyolok az olaszokkal, a jugoszlávok pedig az oroszokkal találkoznak.