Négy magyar hölgy a legjobb százban a világranglistán

2001.07.30. 18:26
Történelmi pillanat volt a hétfői a magyar teniszben, hiszen négy magyar hölgy lépte át a hosszú évekig áttörhetetlennek hitt százas elit határát. Mandula Petra és Kuti Kis Rita mellett a Casablancában tornagyőztes, Gubacsi Zsófia a nyolcvanegyedik helyre lépett elő, a juniorok között pedig a kétszeres Austral Open győztes Kapros Anikó a 99. helyre. A nagyvilágban eközben Agassi nyert a Los Angeles-i szuperrangadón Sampras ellen, Kitzbühelben pedig az ecuadori Lapentti lett az első, míg a hölgyeknél Stanfordban a belga Kim Clijsters Davenport felett diadalmaskodott.
Kezdjük természetesen a legörömtelibb hírrel: Gubacsi Zsófia miután a Roland Garroson a selejtezőből indulva a harmadik fordulóig jutott - ott Serena Williams állította meg -, Casablancában már nem talált legyőzőre. A 110 ezer dollár összdíjazású tornán így mintegy 16 ezret tehet zsebre, és az sem mellékes, hogy a 81. helyre jött fel a húszéves magyar hölgy.

Gubacsi Kaprosnál is jobb volt

Gubacsi egyébként Párizsban mutatta meg elsőként, hogy mekkora küzdő, hiszen akkor a főtábla első fordulójában hét meccslabdát hárítva nyert a thaiföldi Tanasugarn ellen, a hírügynökségek hiába adták ki vereségét. Gubacsi a mostani fináléban hármat hárított, és a rövidítésben jobban összpontosított riválisánál, így Kuti Kis Rita tavalyi brazíliai győzelme után ismét WTA tornagyőzelmet ünnepelhetünk.

Gubacsi egyébként az elődöntőben Kapros Anikót verte. A sors furcsa pikantériája, hogy a Párizsban is összefutottak ők ketten, és akkor is Gubacsi bizonyult jobbnak. Anikónak sincs azonban oka elkeseredésre, mert neki sokkal inkább fekszik a kemény felület, az US Openen lesz módja javításra.

Clijsters Daveportot verte

A hölgyeknél rendeztek egy ennél sokkal rangosabb tornát is, Stanfordban 565 ezer dollár volt a tét. Ezen a viadalon a Roland Garroson finálét játszó belga Kim Clijsters nyert. Három szettben múlta ugyanis felül az amerikai Lindsay Davenportot, aki előzőleg két sima játszmában búcsúztatta az egykor szebb napokat látott Szeles Mónikát. Sopotban - 170 ezres tornán - spanyol házidöntőt láthatott a publikum, és Torrens Valero 6:2, 6:2-re nyert Leon ellen.

Agassi Simán verte Samprast

A férfiaknál két rangos torna érkezett a végéhez. Az ausztriai Kitzbühelben (900 ezer dollár) az ecuadori Nicolas Lapentti ért a csúcsra, miután a spanyol Costát négy játszmában - 1:6, 6:4, 7:5, 7:5 arányban - múlta felül. Sokkal előkelőbb volt a mezőny Los Angelesben, jóllehet az összdíjazás mindössze 400 ezer dollár volt. Már a négy között hatalmas meccsek voltak, Agassi három szettben nyert a világelső brazil Kuerten ellen. A másik ágon Sampras a belga Malisse-t verte.

A döntőben harmincegyedszer csapott össze a két nagy rivális, és Agassi ezúttal igen magabiztosan nyert - 6:4, 6:2 -, szinte esélyt sem adott az összevetést tekintve jobban álló Samprasnak. Kettőjük meccseinek aránya: 17-14.

Gubacsi mérkőzései
Marreró (spanyol) - 4:6, 7:6, 6:0),
Best (spanyol) 6:1, 6:3
Salerni (argentin) 0:6, 6:4, 7:6
Kapros Anikó (6:4, 6:2)
Camerin (olasz) 1:6, 6:3, 7:6