Kovács Ági: 'Belefásultam az itthoni edzésekbe'

2001.08.01. 19:08
Kovács Ágnes augusztustól az Egyesült Államokba, Phoenixbe költözik, az ottani egyetemenen fog tanulni. Az olimpiai és kétszeres világbajnok úszónőnk, érdeklődésünkre elmondta, hogy döntésében anyagi szempontok nem játszottak szerepet, érzése szerint azonban környezetváltozásra van szüksége az újabb kiváló eredmények eléréséhez. Gyárfás Tamás az úszószövetség elnöke - bár félti - megérti és elfogadja Ági döntését. Nyilatkozatában kiemelte: féltésének nincs különleges oka, mint egy "jó kotlóstyúk", szereti maga körül látni szeretteit.
A fukuokai úszó világbajnokságon a magyar küldöttség jól szerepelt, három éremmel térhettek haza versenyzőink. Különösen Kovács Ági teljesített kiválóan, hiszen 100 méteres mellúszásban elért bronzérme után, 200 méteren megvédte Perthben kivívott elsőségét. A Sydneyben olimpiai bajnoki címet nyert magyar úszónő ezek után a Nap-kelte szerdai műsorában bejelentette: augusztus közepén elutazik az Egyesült Államokba, ahol az arizonai Phoenix egyetemén tanul tovább.

Phoenixbe költözik a világbajnok

Kovács Ági
Kovács Ági a költözés elsődleges okaként az Indexnek a környezetváltozás jótékony hatását jelölte meg. "Úgy gondolom, mindenképpen pozitív hatással lesz majd rám a phoenixi tartózkodásom, mivel itthon már kissé belefásultam az edzésekbe. Az egyetemi tanulmányokat és a versenysportot össze lehet egyeztetni, Amerikában ezt nagyon jól megszervezik a sportolóknak. Nem véletlen, hogy sokan az Államokat választják tanulmányaik helyszínéül" - mondta Ági.

Az edzésekkel kapcsolatban hozzátette: aligha okoz majd gondot, hogy csapatban kell gyakorolnia, hiszen Budapesten sem egyedül tréningezett, ráadásként ottani edzőjét is jól ismeri. Idén már két hónapot eltöltött Phoenixben, a körülményekkel messzemenően elégedett volt. Felsőfokú angol nyelvvizsgája pedig garancia arra, hogy nyelvi akadályok nem nehezítik munkáját.

Az olimpiai bajnok úszónő hangsúlyozta, hogy az anyagiak egyáltalán nem játszottak szerepet döntésében, ő tanulni szeretne Phoenixben, és mellette természetesen folytatni úszópályafutását, remélhetőleg ugyanolyan sikerekkel, mint eddig.

Gyárfás: "Ági különleges kincse a magyar sportnak"

A szerdai Nap-kelte interjúban Gyárfás Tamás, aki egyébként az úszószövetség elnöke, féltette világbajnokunkat az amerikai utazástól. Gyárfás szerint nincs különleges oka aggódásának, egyszerűen csak szereti, ha szerettei a közelében tartózkodnak.

"Csak a szeretet szólt belőlem, hiszen én olyan vagyok, mint egy jó kotlóstyúk: akkor érzem jól magam, ha azokat, akik a szívemhez közel állnak szemmel tudom tartani. Ági most hatezer kilométerre utazik. Egyébként ne feledjük: a magyar sport kiemelkedő egyéniségéről, különleges kincséről van szó, így azt hiszem, érthető az aggodalmam"- indokolta véleményét Gyárfás.

Az aggódáson túl természetesen elfogadta a sportoló döntését, és ígéretet tett arra, hogy minden támogatást megad neki. "Emberileg érthető döntést hozott, hiszen egy amerikai diploma értéke, ráadásként a vele megszerzett nyelvtudás, kapcsolatok, élmények semmivel sem pótolhatók. Biztos vagyok benne, hogy nem lesznek tanulmányi gondjai, és össze tudja egyeztetni az úszást és az egyetemet, ami jó előjel a később világversenyek előtt"- összegezte véleményét az elnök.