Felbomlik az olimpiai bajnok kajaknégyes

2001.08.02. 00:04
A világbajnokságra átalakul az olimpiai bajnok kajaknégyes, amely a júliusi Európa-bajnokságon ötödik helyen végzett. Vereckei Ákos ugyanis kiszáll az egységből, és az 500 méteres egyéni mellett 1000 méteren is rajthoz áll a vb-n, helyére pedig a vele egy csapatban készülő Kökény Roland kerül. Ezek a döntések a Magyar Kajak-Kenu Szövetség keddi elnökségi ülésén születtek meg, ahol az is elhangzott, hogy a pénzszűke miatt vonattal kénytelen utazni a válogatott a lengyelországi vb-re.
Az elmúlt évek eredményei bebizonyították, hogy Magyarország rendelkezik a világ legerősebb kajak-kenu csapatával. Éppen emiatt rendkívül költségesek a világversenyek, hiszen nekünk nem csupán néhány versenyzőt, hanem egy 30-40 fős csapatot kell utaztatnunk - közölte bevezetőjében dr. Baráth Etele, az Magyar Kajak-kenu Szövetség elnöke.

Vonattal kénytelen utazni Poznanba a válogatott

Vereckei Ákos nem lesz tagja a négyesnek
A sikereket alátámasztandó: ilyen sikeres kontinensviadal még nem volt a sportág életében, mint a nemrégiben lezárult milánói. Az olasz városból 8 arany-, 9 ezüst- és 3 bronzéremmel tért haza a küldöttség.

Az augusztusi poznani világbajnokságra ettől függetlenül - a sikerekhez egyértelműen méltatlanul - vonattal fog utazni a csapat. A milánói Eb-re busszal utazott a válogatott - a Volánnak köszönhetően ingyen -, a vb esetében a kedvezményes utazásról szóló tárgyalások éppen most folynak a MÁV és a szövetség között. A repülő szóba sem jöhet a többletköltségek miatt.

65 millió forinttal kevesebb pénzből kell gazdálkodnia a szövetségnek

Ez a sanyarú helyzet elsősorban amiatt fordulhatott elő, mert a tavalyi támogatáshoz képest 65 millió forinttal kevesebb állami juttatást kaptak. Szerencsére a hiányzó összeg egy részét sikerült pótolni új szponzorok segítségével.

A magánszférából érkező támogatás ellenére azonban maradtak gondok, nem jutott pénz például arra, hogy a versenyzők Világkupákra utazzanak. A sportolók elfogadták azt is, hogy a versenyeredmények után járó jutalmak szűkösebbek(!) lettek az idén, az egyesületeknek járó támogatásokat ugyanis nem csökkenthette a szövetség, mert akkor az utánpótlás, a sportág jövője került volna veszélybe.

Vereckei keményen kritizálta bajnoktársait

Az ülésen az is elhangzott, hogy Vereckei Ákos nem lesz tagja a négyesnek, vagyis felbomlik az olimpián aranyérmet szerzett kvartett. Vereckei helyét az ugyancsak olimpikon Kökény Roland foglalja el.

Az ügy hátteréhez kapcsolódik, hogy Vereckei kemény kritikával illette az ötödik helyezés megszerzése után olimpiai bajnok társait, Kammerer Zoltánt és Storcz Botondot. Szemükre vetette ugyanis, hogy kemény edzésekkel kellett volna a napokat tölteni nem pedig nyaralással. A két bajnok alighanem meg is sértődött Vereckei szavain. A tény azonban tény: Vereckei nélkül lesz kénytelen felvenni a négyes a harcot a világbajnokságon.

Ám ettől függetlenül joggal bízhatunk abban, hogy Lengyelországból is aranyérmekkel térnek haza klasszisaink.