Piroska
-1 °C
5 °C

Az Országgyűlés elé kerül az ISM ifjúságpolitikai tötvényjavaslata

2001.08.06. 19:55
Mivel mindenki hozzászólhatott az ISM honlapján, európai viszonylatban is modellértékű az a törvénytervezet, amit hétfőn bocsát közigazgatási egyeztetésre az ifjúsági tárca - hangzott el Hétfőn az Ifjúsági és Sportminisztériumban tartott sajtótájékoztatón.
A kritikák ellenére a polgári ifjúsági szervezetek egyetértenek az ISM törvénytervezetével, és ez nagy büszkeséggel tölt el mindanyunkat - mondta Deutsch Tamás azon a sajtótájékoztatón, melyet az ISM tartott az alkalomból, hogy a kormány elé terjesztik a fiatalok életlehetőségeinek bővítéséről, és az ezt segítő ifjúsági intézményrendszerről szól.

A Minisztérium célja az volt, hogy a jelenlegi helyzetben megfelelően fogalmazza az ifjúságpolitikával foglalkozó intézményrendszert, annak feladatait valamint az állami támogatáspolitikát. A javaslat Országgyűlés általi elfogadásával lényegében teljessé válik az a jogi szabályozási rendszer, amely az ISM által ellátott feladatokat törvényi keretbe foglalja - hangzott el.

A miniszter elmondta, még áprilisban elindították a nyílt jogalkotási program keretén belül a www.ifjusag.hu honlapon azt a rendszert, melyhez bárki hozzászólhatott. Eddig 125 ezren tekintették meg a lapot, és ami számukra is meglepő, több mint 32 ezer hozzászóló volt.

A törvénytervezetet több ezer jogi és közügyekben jártas személy vizsgálta át, akiknek ezúton is köszönték munkájukat. A minisztérium számára, nagy meglepetéssel szolgált, hogy a határon túlról is rengeteg értékelés és hozzászólás érkezett.

A törvénytervezetben kidolgozásában több ország - így Finnország, Írország, Ausztria és Németország - hasonló törvényeit is áttanulmányozták a szakemberek. A magyar tervek mindenmértékben kielégítik az Európai Uniós csatlakozás követelményeit. A magyarországi tervezet sikerét jelzi, hogy a szlovák, a cseh és a román kormány is jelentős érdeklődést mutat iránta.