Két centi hiányzott a magyar éremszerzéshez

2001.08.08. 15:31
Mindössze két centi hiányzott ahhoz, hogy magyar érmet ünnepelhessünk a nyolcadik atlétikai világbajnokságon. A távolugró Vaszi Tünde azonban - új országos rekordot elérve - a negyedik lett. Ugyancsak a negyedik helyre zárkózott fel nagyszerű hajrával a junior világbajnok tízpróbázó, Zsivoczky Attila is. A román Gabriella Sabo 1500, az etióp Tulu pedig 10 ezer méteren aratott papírforma győzelmet. Négyszázon viszont meglepetésre szenegáli siker született, Thiam révén.
Magyar szempontból két nagyon fontos versenyszám érkezett a végkifejletéhez szerda hajnalban. Vaszi Tünde a harmadik legjobb eredménnyel került be a távolugrás döntőjébe, és miután az egyik legnagyobb esélyes, a német olimpiai bajnok Heike Drechsler megsérült, joggal reménykedtünk abban: ha minden sikerül, akkor akár érmet is nyerhet.

Az országos csúcs is kevés volt a dobogóhoz

A női távolugrás végeredménye:
1. Fiona May (Olaszország) 7.02 m
2. Tatjana Kotova (Oroszország) 7.01
3. Niurka Montalvo (Spanyolország) 6.88
4. Vaszi Tünde 6.86 - országos csúcs
5. Valentina Gotovska (Lettország) 6.84
6. Niki Xanthou (Görögország) 6.76
Vaszi nem is kezdett rosszul, a harmadik sorozat előtt a második helyen állt. A verseny kiélezettségét azonban hűen tükrözi, hogy a harmadik sorozatban már azért kellett ugrania, hogy egyáltalán bekerüljön a legjobb nyolc közé, vagyis hogy tovább folytathassa a versenyt.

Vaszi összeszedte magát, és megjavította a saját korábban elért országos rekordját három centivel. Ám az igazi üdvösséghez, a bronzéremhez ez is kevésnek bizonyult, két centivel lemaradt a dobogóról. Ettől függetlenül élete legnagyobb sikerét érte el az Erdélyből áttelepült versenyző.

Hiába volt magasugrásban Zsivoczky a legjobb

A tízpróba végeredménye:
1. Tomas Dvorak (Csehország) 8902 pont
2. Erki Nool (Észtország) 8815
3. Dean Macey (Nagy-Britannia) 8603
4. Zsivoczky Attila 8371
5. Lev Lobogyin (Oroszország) 8352
6. Jiri Ryba (Csehország) 8332
Junior világbajnokunkért, Zsivoczky Attiláért is szoríthattunk, akinek óriási bravúr kellett volna ahhoz, hogy felállhasson a dobogóra. Ezt nem is sikerült elérnie, de nagyszerű hajrával feljött a negyedik helyre. Zsivoczky némiképp gyengébben teljesített a verseny első napján a távolugrásban, és voltaképpen ekkor elszálltak érmes reményei, noha a magasugrásban ő lett a legjobb az egész mezőnyben. Edzőtársa, Kürtösi Zsolt a tizenharmadik helyen zárt, jóllehet a viadal közben volt ötödik is.

A többi versenyszámot többnyire a papírforma uralta. A román Gabriela Sabo - csakúgy, mint az olimpián - legyőzte Székely Violettát 1500-on. A két hölgy vitája pereskedésig fajult az utóbbi időben, ám ettől függetlenül kart karba öltve futottak egy tiszteletkört. Az olimpiai bajnok etióp Tulu pedig tízezren utasított mindenkit maga mögé.

Divós akár érmet is nyerhetett is volna

A női kalapácsvetésben hiányzott a mezőnyből Divós Katalin, miután az esemény előtt néhány héttel kiderült, hogy vizeletében több nandrolon volt a megengedettnél. Idei eredményeit tekintve a dobogóra alighanem felállhatott volna Edmontonban. A versenyt végül a kubai Yipsi Moreno nyerte(70.65) négy centivel az orosz Kuzenkova előtt. Az olimpiai bajnok Skolimowska csak a negyedik helyig jutott.

A négyszáz méteres síkfutásban meglepetésre a szenegáli Thiam lett a nyerőember, miután két századdal verte a nálánál jóval esélyesebb jamaicai Fentont. Érdekesség, hogy a toronymagas esélyes német Breuer csupán a negyedik helyet érte el.

Elhullott egy esélyes a doppingvizsgálaton
A Brazil Atlétikai Szövetség doppingolás miatt - visszaesőként - örökre eltiltotta Fabiane Dos Santost.
A 25 éves futónőt május 6-án Rio de Janeiróban ellenőrizték és a teszt a megengedettnél magasabb tesztoszteron értéket mutatott ki. Dos Santos a női 800 méter egyik legnagyobb esélye volt Edmontonban, nyert a Rióban, Hengelóban, Sevillában, és Londonban rendezett versenyen, övé a világ idei második legjobb eredménye (1:57.16 p).