Esküt tettek az Universiadéra utazók

2001.08.15. 19:07
Bő egy hét múlva, augusztus 22-én veszi kezdetét a XXI. nyári Universiade Pekingben. Az egyetemi és főiskolai sportolók találkozóján Magyarország is képviselteti magát. Az ünnepélyes fogadalomtételen a vívó Knapek Edina és a műugró Lengyel Imre mondta el az eskü szövegét.
Knapek Edina
A vívó Knapek Edina és a műugró Lengyel Imre esküje után, hatvanhét magyar egyetemi és főiskolai sportoló mondta el az eskü szövegét, azaz tett fogadalmat mely szerint mindent megtesznek a magyar sikerekért a XXI. nyári Universiadén. Ezután Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke szólt az utazókhoz, aki egyszerűen csak az olimpiai részvétel ugródeszkájának nevezte az egyetemisták világjátékát. Schmitt egyébként maga is részt vett Universiadén, pontosan 35 évvel ezelőtt, amikor Budapest volt a házigazda.

Eddig hazánk 96 első helyet szerzett, és a csapat vezetői bíznak benne, hogy Pekingben megszületik a jubileumi, századik aranyérem. Pekingben, tíz sportágban, közel hetven magyar sportoló indul, és a vezetők nyolc-tíz éremben reménykednek, amely túlszárnyalná a legutóbbi Palma de Marollca-i verseny zárómérlegét. A szövetség egyébként megvonta az anyagi mérleget is, a pekingi részvétel 45-47 millió forintba kerűl, amelyből 31 millió forintot vállalt az Ifjúsági és Sportminisztérium.

A kínai főváros, amely időközben elnyerte a 2008-as nyári olimpiai játékok rendezési jogát is, mindent megtesz azért, hogy jól sikerüljön a bemutatkozásuk. A vadonatúj universiade-falu, a verseny- és edzéshelyszínek minden igényt kielégitőek lesznek, akárcsak az információszolgáltatás.

A NOB elnöke is ellátogat Pekingbe

Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke is tiszteletét teszi két napra Pekingben, hogy az Universiade alatt helyszíni szemlét tartson a 2008-as nyári játékok városában. Rogge augusztus 27-én érkezik a kínai fővárosba, ahol találkozik az ázsiai ország olimpiai bizottságának vezetőivel és tájékozódik a 2008-as előkészületekről. A 21 év elnökösködés után július 16-án leköszönt Juan Antonio Samaranch utódja még aznap ellátogat az Universiade versenyeire is. Az elnöki vizit 28-án este ér majd véget.

A nemzetközi szövetség (FISU) ugyanis arról tájékoztatott, hogy a februári zakopanei téli universiadéhoz hasonlóan augusztus 22-től szeptember 1-ig, vagyis a záróünnepélyig élő internetes közvetítést adnak a sporteseményekről a www.fisu.net oldalon, amelyen az eredmények mellett a nap történetét, izgalmas interjúkat és száraz, de hasznos statisztikákat olvashatnak majd az érdeklődők.