Angyal: Legalább 5 aranyért utazunk Poznanba

2001.08.21. 15:08
Kedden elutazott a Poznanban megrendezésre kerülő világbajnokságra a kajak-kenu válogatott. Angyal Zoltán szövetségi kapitány szerint, a már ismert versenyzők mellett fiatalok is lehetőséget kapnak arra, hogy bizonyíthassanak a nemzetközi mezőnyben. A kapitány a júliusi milánói Európa-bajnokságon elért eredmény megközelítésével (8 arany-, 9 ezüst- és 3 bronzérem) roppant elégedett lenne.
Kedden huszonkilenc versenyzővel útra indult a kajak-kenu válogatott, a hétvégén Poznanban kezdődő világbajnokság helyszínére. A minden idők legnagyobb szabású, hatvan ország részvételével megrendezésre kerülő viadalra a válogatott keret tagjai hetek óta a dunavarsányi edzőtáborban készültek.

Angyal Zoltán, a válogatott szövetségi kapitánya már az idény elején az év legfontosabb versenyének nevezte a poznani vb-t. Mondta ezt annak ellenére, hogy júliusban Európa-bajnokságot rendeztek, melyről legjobbjaink 8 arany-, 9 ezüst- és 3 bronzéremmel tértek haza, ezzel fölényesen nyerték a kontinensviadalt. A kapitány most is reménykedik hasonlóan sikeres szereplésben.

A férfi kajakosoknál a korábbi évekhez hasonlóan komoly küzdelem várható, ezért nem meglepő, hogy a tavalyi idényhez képest is történtek változások a magyar egységekben. Vereckei Ákos a szokásos 500 méteres száma mellett 1000 méteres egyéniben is rajthoz áll. Ennek azonban az ára, hogy kiszáll a tavaly olimpiai bajnok, az Eb-n azonban csak ötödik helyet szerzett négyesből. Vereckei, a kontinensviadalon hosszabb távon ezüstérmet szerzett.

A négyesbe Kökény Roland szállt be Kammerer Zoltán, Storcz Botond és Horváth Gábor mellé. A beilleszkedése pedig oly annyira jól sikerült, hogy az utolsó vízi edzések egyikén, minden korábbi pályacsúcsot megdöntöttek.

A kenusoknál Kolonics György az, aki egymaga akár három érmet - akár aranyat is - besöpörhet, miután 200, 500 és 1000 méteren is rajthoz áll. Idei eredményei alapján az lenne a meglepetés, ha nem kétszeres olimpiai bajnokunk nyerné ezeket a számokat.

A hölgyeknél elsősorban Kovács Katalintól várható kiemelkedő eredmény, aki már az Eb-n is legyőzte az olaszok nagymenőjét, Josefa Idemet. Előre láthatóan a világbajnokságon is kettejük között dőlhet el az elsőség kérdése. Ugyanakkor több tehetséges fiatal is - akár az idei Európa-bajnokságon 1000 méteren bronzéremmel debütáló Fazekas Krisztina-Szabó Ágnes duó - is kellemes meglepetést okozhat.