Sanchez-Vicárióval kezd Mandula az US Openen

2001.08.22. 20:24
Az utóbbi idők legnagyobb sikerét érte el a magyar tenisz azzal, hogy négy magyar hölgy is az amerikai nyílt teniszbajnokság főtáblájára verekedte magát. Közülük a legnehezebb ellenfelet a legjobb magyarként jegyzett Mandula Petra kapta, ő ugyanis a hét évvel ezelőtti győztes spanyol Sanchez Vicárióval mérkőzik az első körben. Kuti Kis az ugyancsak spanyol Leon Garciával találkozik, Gubacsi a holland Oremans-szal, míg Kapros ellenfele a selejtezőből kerül ki.
Miután Mandula Petra a legjobb nyolc közé jutott a Roland Garroson, egyáltalán nem meglepő, hogy rövid idő alatt ő lett a legjegyzettebb magyar teniszező. A világranglista 62. helyén áll jelenleg, ám az amerikai nyílt teniszbajnokságon nem lesz könnyű dolga, ha tovább akar jutni.

Az egykori világelső már nem a régi

Mandula Petra
Ellenfele ugyanis a spanyol Arantxa Sanchez-Vicário lesz, a hét évvel ezelőtti győztes, és akivel ebben az évben - salakon - egyszer már megmérkőzött. Akkor egyébként vereséget szenvedett. Igaz, az esőszünet a lehető legjobbkor jött a spanyol hölgynek, mert vesztésre állt. A másnapi folytatásban azonban nagyon összekapta magát a pillanatnyilag huszonegyedik helyen rangsorolt egykori világelső, és nyert Petra ellen. Talán most sikerülhet a bravúr Mandulának, bár kétségkívül nem ő az esélyes.

Kuti Kis Rita - 72. a világranglistán - is spanyollal mérkőzik az első fordulóban, és remélhetőleg megszakad Rita rossz sorozata, mert általánosságban elmondható róla, hogy az idény második fele rosszabbul sikerül neki, mint az első. Leon Garcia nem tartozik a verhetetlen ellenfelek kategóriájába, de azért jó lesz vigyázni vele. Jelenleg 53. a világon, de egy időben az első harmincnak is tagja volt. Az utóbbi időben a kisebb tornák fináléiban is érdekelt volt. Igaz, salakon.

Tavaly Mandula is Kuti Kis is az első körben elbúcsúzott

Gubacsi Zsófia (92.) azzal a holland Oremans-szal (74.) csatázik - a holland is tagja volt korábban a harmincas elitnek -, aki nagyszerű adogató hírében áll, és ezen a felületen bizony alighanem érvényesülni is fog az akarata. (A holland is és Leon Garcia is eljutott már az US Openen a harmadik fordulóig.) Ám Gubacsi annak ellenére, hogy salakon jobb, ezúttal is meglepetést okozhat. Az ebben az évben elképesztő fejlődésen túlment Kapros Anikó (105.) volt a mieink közül a legsikeresebb, hiszen a selejtezőből kap ellenfelet.

Pillanatnyilag arról még nem érdemes beszélni, hogy lányaink a második fordulóban kivel találkoznak, az azonban szinte bizonyos, hogy egymással csak akkor, ha nagyon előre jutnak, ugyanis mind a négyen különböző ágon vannak. Mi már viszont azzal is elégedettek lennénk, ha meccset nyernének, mert tavaly Mandula és Kuti Kis is - ő tavalyelőtt is - rögtön az elején elbúcsúzott.

Kuerten a cseh Vacekkel kezd

Az ászok közül egyébként a világelső Hingis a jóformán ismeretlen Laura Granville-lel méri össze erejét, a második Capriati a selejtezőből kap ellenfelet. A tavalyi bajnok Venus Williams-re ugyancsak selejtezőből felkerült ellenfél vár.

A férfiaknál a világelső brazil Kuerten a cseh Vacekkel találkozik, André Agassi a selejtezőből kap ellenfelet. A címvédő, mostanában korántsem jeleskedő orosz Marat Szafin ugyancsak a "kvali" legjobbjával mérkőzik.