A kajak-kenu vb szombati termése: 2 arany, 2 ezüst, 1 bronzérem

2001.08.25. 19:13
A szombat az 1000 méteres döntőkkel indult a poznani kajak-kenu világbajnokságon. A magyar csapat ezen a távon két arany-, két ezüst-, és egy bronzérmet szerzett. A két arany a női kajak négyes és a férfi kenu négyes érdeme, míg Vereckei Ákos és Kovács Katalin negyedik helye csalódást keltő eredmény.
Sporttörténelmi siker

Viski Erzsébet
A magyar egységek mind a kilenc számban bejutottak a döntőbe, és rögtön az első szám magyar aranyéremmel zárult. A női kajak négyes, mindenkit maga mögé utasítva, szinte végig vezetve nyerte a számot. A Dékány Kinga, Szabó Szilvia, Viski Erzsébet, Bóta Kinga összeállítású kvartett ezzel a sikerrel sporttörténelmet írt, miután ez a szám először szerepelt a világbajnokságok műsorán.

Kétszeres olimpiai bajnokunk Kolonics György kenu egyesben a harmadik helyen végzett. A számot a milánói Eb-n is diadalmaskodó Andreas Dittmer nyerte, aki egyben a szám olimpiai bajnoka is. Második a cseh Martin Doktor lett, de Kolonicsot így sem érheti szemrehányás, hiszen egész héten lázas volt, így nem tudott száz százalékos állapotba kerülni.

Vereckei és Kovács is lemaradt a dobogóról

Vereckei Ákos a kajak egyes ezen számában a negyedik helyen végzett. A számot hatalmas meglepetésre a francia Babak Amir-Tahmasseb nyerte, akinek ez volt az első érme rangos világversenyen. Vereckei későn kezdett el hajrázni, ennek köszönhetően csúszott le az éremről.

Hüttner Csaba
Női egyesben Kovács Katalin ezúttal sajnos alulmaradt a szám nagy esélyesével, az olasz Josefa Idemmel szemben. A csinos magyar hölgy sajnos a dobogóról is lemaradt, a negyedik helyen végzett. Ugyancsak a negyedik helyet szerezte meg Hüttner Csaba és Fürdök Gábor is a kenu kettesek mezőnyében, ahol a lengyel Kobierski, Sliwinski duó lett a világbajnok.

Bártfai Krisztián és Veréb Krisztián a milánói Eb-hez hasonlóan megint a második helyet szerezték meg, és ezúttal is a Larsen, Fjeldheim vezette norvég hajó mögött. Az Eb-n meglepetésre bronzot szerző Fazekas Krisztina és Szabó Ágnes kajak kettes egység ezúttal csak a hetedik helyen végzett, a világbajnoki címet a német Mucke, Opgen-Rhein kettős szerezte meg.

Világbajnok a kenu négyes

A kenu négyes győzelméhez azonban senki hozzá sem tudott szólni, hiszen a Zala György, Kozmann György, Belicza Béla, Iván Gábor összetételű csapat több mint egy hajóhosszal szerezte meg az első helyet.

Ugyanez nem sikerült az olimpiai bajnoki cím védőjeként aposztrofált kajak négyesnek. Az ezúttal Vereckei Ákos nélkül felálló egység a németek mögött, a második helyen végzett. Kammerer Zoltán, Storcz Botond, Kökény Roland, Horváth Gábor összetételű gárda az elő- és középfutamokban nyújtott teljesítménye után elégedett lehet az ezüsttel is.

A vasárnapi döntőkre mind a 18 magyar egység kvalifikálta magát. Ez azt jelenti, hogy mindegyik 200 és az 500 méteres futamokon is lesz magyar érdekeltség.