Elsőként jutottak tovább férfi kosarasaink az Eb-selejtezőből

2001.08.29. 20:07
Lényegében tét nélküli Eb-selejtező mérkőzést játszott a magyar férfi kosárlabda válogatott Szombathelyen a románok ellen, mert - a papírforma alapján - mindkét együttes továbbjutott a csoportból. Annyi tétje azonban mégiscsak volt az összecsapásnak, hogy ha háromnál több ponttal nyer válogatottunk, akkor az első helyre ugrik. Csapatunk végül döcögős kezdés után magabiztosan nyert, és az osztrákok elleni meccstől függetlenül első lett.
Furcsa volt a nagyszebeni első magyar-román összecsapás, amelyiken a Dávid Kornélt nélkülöző, formálódó magyar csapat három pontos vereséget szenvedett. Ráadásképpen úgy, hogy az első és a negyedik negyedben meglehetősen gyengén játszott.

Irány a középdöntő

Ez a vereség azt is jelentette, hogy ha most négy ponttal verjük ellenfelünket, akkor a mieink lesznek a csoportelsők. Azért fontos mindez, mert az Eb-középdöntő sorsolásánál a selejtező sorrendje döntően esik latba a kiemelésnél, vagyis ily módon könnyebb ellenfeleket kaphat csapatunk a 2003-as kontinensviadalra való kijutásért.

A román és a magyar alakulat amúgy kiemelkedett ebből a csoportból, hiszen Málta és Ausztria még többnyire csak ismerkedik a sportág alapjaival, így nem véletlen, hogy ők zártak a harmadik valamint a negyedik helyen.

Dávid Kornél és Gulyás Róbert ezúttal sem játszott

A csapatban ezúttal sem szerepelt a két magyar "nagyágyú", Gulyás Róbert és Dávid Kornél, ám ettől függetlenül a szakemberek, hogy tíz ponttal kell nyerni a gárdának. Ehelyett jött a hidegzuhany, az első játékrész után a románok vezettek tíz ponttal(27-17). A csapat elképesztő hibákat vétett védekezésben, tetszés szerint érték el Alexeék a pontjaikat.

A második negyedben végre feljavult a csapat teljesítménye, a védekezésben is elfogadhatót nyújtottak, támadásban pedig Mészáros és Sitku is eredményes volt. Nem beszélve Kálmánról, aki a legkiegyensúlyozottabb produkciót nyújtotta, és akinek a szombathelyi csarnok hazai pályának számított. 41-40-nel térhettek pihenőre a vetélytársak.

Ilyen arányban is megérdemelten nyert a csapat

A harmadik játékrészben már egyértelműen a mieink akarata érvényesült, a félidő felénél már hét ponttal vezettünk. Végül kilenc pont (63-54) volt a két csapat között, noha már tíz pont feletti előnyt is szereztünk.

A zárónegyedben megőrizte előnyét válogatottunk, így végül egy sok hibával tarkított, alacsony színvonalú találkozón - ilyen arányban is - megérdemelten nyertek. Mivel három ponttál többel nyertek az elsők lettek a selejtezőben.

Az odavágó mérkőzés egyébként a júniusi magyar-román futball vb-selejtező "felvezetése" volt. Akkor kétfrontos vereséget szenvedtünk. Talán most e téren is változás állhat be. A kosarasok megtették az első lépést.