Kiestek a címvédő olaszok az Európa-bajnokságon

2001.09.04. 00:11
A 32. férfi kosárlabda Európa-bajnokságon ezúttal már élesben ment a játék, hiszen aki ezúttal vesztett nem került a legjobb nyolc együttes közé. A legnagyobb meglepetést, az eddig gyengélkedő horvátok szolgáltatták, akik a címvédő Olaszország legyőzésével jutottak be a negyeddöntőbe. Az olimpiai bronzérmes litvánok sincsenek már versenyben, őket épp a mieinket a selejtezőből kiverő lettek búcsúztatták. A németek és a spanyolok óriási izgalmak közepette diadalmaskodtak.
A nyolc közé jutásért először a horvátok és az olaszok léptek színre, és kétségkívül az olaszok voltak az esélyesebbek, kivált amiatt, mert két éve a taljánok nyerték a kontinensviadalt. Törökországban azonban már begyűjtöttek egy vereséget a görögök ellen, így csak a második helyen jutottak tovább a csoportjukból.

Az olaszok pocsék százalékkal dobtak - kiestek

Pechükre épp a horvátokkal futottak össze, és az olaszok elképesztően gyengén dobtak az egész meccs során, így végül szinte végig hátrányban voltak kénytelen végigjátszani a mérkőzést. A horvátok kihasználták ezt a gyengélkedést, és a végjátékban nagyszerűen taktikázva 65-57-re nyertek.

Lényegében megérdemelten győztek, mert a döntő pillanatokban sokkal jobban koncentráltak. A horvátok a házigazda törökökkel mérik össze erejüket a négy közé jutásért.

A lettek győzelméhez - ők búcsúztatták a mieinket a selejtezőben - szinte kétség sem férhetett a litvánok ellen, így ők is a legjobb nyolc közé jutottak, és az elődöntőbe jutásért az eddig száz százalékosan teljesítő jugoszlávok ellen mérkőznek. A lettek is félelmetes meglepetést okoztak.

A németek húsz pontos hátrányt dolgoztak le a görögök ellen

A németek - igaz mindössze két német születésű játékos van a csapatban - kiválóan hajráztak a görögök ellen - több, mint húsz pontos hátrányt dolgoztak le -, így ők is tagjai a nyolcas elitnek. Az NBA-ben profiskodó Dirk Nowitzky magával ragadta a társait, és az ő remek teljesítménye nélkül szóba sem jöhetett volna a diadal. A németek az olimpiai ezüstérmes franciákkal játszanak.

A negyedik meccsen a két évvel ezelőtti ezüstérmes spanyolok az izraelikkel mérkőztek, és egy fordulatos meccsen végül négy ponttal nyertek az ibériaiak. A spanyolok az oroszokkal találkoznak

Eredmények:
Horvátország-Olaszország 65-57
Lettország- Litvánia 94-76
Németország-Görögország 80-75
Oroszország-Izrael 71-67