Gerzson
-3 °C
3 °C
Keszler Andrea
ma 11:39
Keszler Andrea
Rövidpályás gyorskorcsolya

Kiemelkednek az NBA-ban szereplő játékosok az Eb-n

2001.09.04. 16:39
Szakemberek egybehangzó véleménye szerint az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokságban (NBA) szereplő európai játékosok nagy hasznára vannak csapataiknak a Törökországban zajló kontinensbajnokságban.
A sportág avatott szakértői abban is egyetértenek, hogy ez gyökeres változást jelent a két évvel ezelőtti, franciaországi Eb -hez képest, akkor ugyanis az NBA -sztárok - a litván Arvydas Sabonis, valamint a jugoszláv Vlade Divac példáját említik - nemigen emelkedtek ki a mezőnyből.

Ezzel szemben Törökországban, a negyeddöntőig eltelt időszakban már többen bizonyították, hogy nem véletlenül játszanak - már vagy majd - rendszeresen a világ legmagasabb színvonalú bajnokságában.

Az AFP szerint első helyen említendő a németek két erőssége; Shawn Bradley és Dirk Nowitzki. A Dallas Maverick kosarasai közül az idősebbik Bradley ugyan a pontszerzésben nem jeleskedik, de a védekezésben kiemelkedő teljesítményt nyújt. Nowitzki ugyanakkor a csapat legjobbja - már ami az eredményességet illeti -, hiszen az eddigi találkozók során átlagosan több mint 25 pontot dobott. Jelenléte ráadásul önbizalommal tölti el társait is, akik így olyan megoldásokra is vállalkoznak, amilyenekkel egyébként valószínűleg nem kísérleteznének.

A spanyol Pau Gasol, akit a Memphis Grizzlies nemrég szerződtetett, szintén igazolta tehetségét: a játék minden elemében az átlagosnál sokkal jobb teljesítményt nyújt. Csakúgy, mint a francia együttesben szereplő, mindössze 19 éves Tony Parker (San Antonio Spurs). Ő elsősorban gyorsaságával és cselező készségével emelkedik ki a többiek közül.

Az orosz Andrej Kirilenko (Utah Jazz), a török Hidayet Turkoglu, a jugoszláv Predrag Stojakovic (mindkettő Sacramento Kings) és a szlovén Radoslav Nesterovic (Minnesota Timberwolves) valamennyien azt bizonyítják, hogy Európából egyre több olyan kosaras kerül ki, aki képes megkapaszkodni az NBA -ben, majd egy-egy eseményre hazatérve, gyorsan és jól alkalmazkodik az eltérő játékrendszerhez, stílushoz.

A második kapitányváltás az Eb-n
Lemondott Kosztasz Petropulosz, a görög férfi kosárlabda-válogatott szövetségi kapitánya, mivel csapata a németektől elszenvedett 80-75-ös vereség után nem jutott a negyeddöntőbe a törökországi Európa-bajnokságon.

A hétfő esti csata első negyede után a görögök még 19 ponttal vezettek(!), de azután az NBA -ben szereplő Dirk Novitzki 25 pontjával megfordította az állást. A görög válogatott, amely 1987-ben még a kontinens legjobbja volt, már a két évvel ezelőtti párizsi Eb-n sem került a legjobb nyolc közé.

Petropulosz a második kapitány, aki az Eb-fiaskó miatt az azonnali távozás mellett döntött: hétfőn a címvédőként kieső olaszok jugoszláv szakvezetője, Bogdan Tanjevic mondott le. Igaz, ő már korábban a francia Villeurbanne-hoz szerződött.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Spiró György Kőbéka

3499 Ft
2975 Ft