Jugoszláv-spanyol elődöntő a kosárlabda Eb-n

2001.09.06. 22:13
A törökországi férfi kosárlabda Európa-bajnokság negyeddöntőjében Jugoszlávia fölényesen 114-78-ra verte Lettországot, és bejutott a torna elődöntőjébe. Ellenfelük a spanyolok lesznek, akik gólszegény összecsapáson az oroszokat győzték le 62-55-re. A másik ágon török-német összecsapást rendeznek.
A kosárlabda Eb szerdai negyeddöntőjében a házigazda török válogatott emlékezetes mérkőzésen, hosszabbítás után verte Horvátországot. Türkogluék tizenhat pontos hátrányt dolgoztak le, és fanatikus közönségük támogatását élvezve 87-85-re diadalmaskodtak. Az elődöntőben az olimpiai ezüstérmes franciákat négy ponttal legyőző németekkel mérik össze erejüket.

A csütörtöki negyeddöntőkben elsőként a végső győzelemre is esélyes jugoszlávok a lettekkel találkoztak. Azokkal lettekkel, akik a torna legnagyobb meglepetéseként a litvánokat győzték le a nyolc közé kerülésért vívott rájátszásban.

A jugók valósággal állva hagyták a baltiakat, rögtön a kezdés után elhúztak 10-2-re. Higgadtan, és ami ennél is fontosabb, elképesztően pontosan dobtak. Főleg a hárompontos dobásokban remekeltek, az első tizenkét kísérletük hibátlanra sikerült. Az első félidőben tizenhat kísérletből tizennégyszer betaláltak, alaposan megszórva ezzel a letteket. Különösen Sztojakovics járt az élen, aki ebben a játékrészben hét hármas kísérletéből egyet sem hibázott el. Ráadásként a baltiak konokul ragaszkodtak zónavédekezéshez, pedig már néhány perc után kiderült, ha nem váltanak, kiütés lesz a vége.

A fehér mezesek egyre nyomasztóbb fölénybe kerültek, vezettek 19-5-re, majd 27-9-re is. Két negyed után gyakorlatilag eldőlt a meccs, amivel a jugoszlávok huszonhat pontos előnnyel mehettek pihenőre (66-40).

A folytatásban sem változott a játék képe, a lettek nem találták a plávik játékának ellenszerét. Igaz, nem is nagyon keresték, jobbára tehetetlenül és egykedvűen játszogattak. Érezhető volt, hogy beletörődtek a megváltoztathatatlanba, és csupán a szenvedéseket megváltó végső dudaszóra vártak. A különbség közben folyamatosan nőtt, a harmad közepén már elérte a harminc pontot is (82-52). A tetemes előnyük birtokában a könnyedén kosaraztak a jugók, és mindössze az volt a kérdés, hogy elérik-e a száz pontot.

Nem kellett nagy jóstehetség ahhoz, hogy igennel feleljünk a felvetésre, hiszen a negyedik negyed előtt már kilencven pont fölé kerültek (91-61). Az idei Európa-bajnokság egyetlen vereten együttese az utolsó felvonásban egy látványos kosárral átlépte a százas határt, és végül fölényes győzelmet aratott a litvánok kiverése után szemmel láthatóan jóllakott lettek felett (114-78).

A negyeddöntők eredményei

Jugoszlávia-Lettország 114-78
Németország-Franciaország 81-77
Törökország-Horvátország 87-85
Spanyolország-Oroszország 62-55

Az utolsó meccsen a az előző kontinensbajnokság ezüstérmese, a spanyol válogatott az oroszokkal mérkőzött. Eddig mind a két válogatott egy-egy vereséget szenvedett, a hispánok a törökök ellen, az oroszok pedig az olaszoktól kaptak ki. Az utóbbi összecsapásnak már nem volt jelentősége, hiszen az orosz válogatott már korábban bebiztosította csoportgyőzemét.

Maga a mérkőzés meglepően kevés kosárral indult. A tájékozatlan kosárlabda-szurkoló azt hihette, hogy az eredményjelző romlott el, és nem jelzi megszerzett találatokat. Az eredményjelzővel nem volt semmi gond, annál inkább a játékosok célzásával. Szinte hihetetlen, de tény az első pont három és fél perc után esett, Panov értékesít egy büntetőt. Az első kétpontosra pedig még több mint egy percet kellett várni!

A góliszony tovább folytatódott, a csapatok keveset mozogtak, statikusan játszottak és pontatlanul dobtak. Az orosz válogatott ébredt fel hamarabb, és 13-7-es vezetésre tett szert. Időt kértek a spanyolok, és úgy tűnt megfogadták trénerük tanácsát, és kiegyenlítettek 13-13-ra. A második negyed az oroszoknak sikerült jobban, és 28-23-as előnyhöz jutottak.

A hosszú szünet után talpra ált a spanyol együttes. Reyes vezérletével nem csak kiegyenlítetek, de átvették avezetést. A harmadik negyed végén mégis döntetlenre állt a meccs, amit egyértelműen figyelmetlenségüknek köszönhettek: egy eladott labdát az oroszok hárompontos találattal "köszöntek meg" (43-43).

A meccs hajrájában maradt a kevés kosár, de izgalomból nem volt hiány. A spanyolok valamivel nyugodtabban játszottak, és Angulo két labdaszerzésével és navarro kosarával végül 62-55-re nyertek, és bejutottak az elődöntőbe, ahol a jugoszlávokkal meccselnek.

Az elődöntők párosítása

Törökország-Németország
Jugoszlávia-Spanyolország