Venus a jobbik Williams-lány

2001.09.09. 12:44
Az amerikai nyílt teniszbajnokság több mint száz éve íródó történetében először fordult elő, hogy két nővér játssza a finálét. Az előcsatározások során Serena és Venus Williams is nagyszerűen játszott, ám az esélyesebb kétségkívül Venus volt. Az eddigi eredményeik alapján is, no meg azért is, mert ő a címvédő. Venus hozta is a papírformát, és két játszmában verte a húgát. A férfiaknál két sima elődöntőt láthatott a publikum, az ausztrál Hewitt ugyanis valósággal lelőtte az orosz Kafelnyikovot, a másik orosz, Szafin pedig Sampras-szel nem bírt.
A US Open szuperszombatjára a koronát a Venus Williams Serena Williams összecsapás tette fel. Eddig még nem fordult elő Grand Slam torna döntőjében - ebből adódóan értelemszerűen Flushing Meadowsban sem -, hogy két testvér csatázzon egymással. Az esélyes egyértelműen az idősebbik Venus volt, hiszen az egymás elleni eredmények azt mutatják, hogy ő a jobb. Mellette szólt az is, hogy tavaly sem talált legyőzőre ezen a viadalon.

Serena már eddig is hatalmas sikert ért el, hiszen a világelső Hingisnek esélyt sem hagyott az elődöntőben. Venus az első két Grand Slam tornán diadalmaskodó Jennifer Capriati ellen nyert, és csak az első szettben volt méltó ellenfél a világranglista második helyezettje.

Venus megverte húgát

A döntőben aztán az első néhány játékban úgy tűnt, hogy felborulhat a papírforma, mert Serena kezdett jobban. A lendülete azonban nem tartott sokáig, hiszen a harmadik játékban elveszítette adogatását, majd még egyszer, így a kezdetben bizonytalankodó Venusé lett az első játszma. A második nagyobb küzdelmet hozott, de ekkor sem lehetett kétséges, hogy érvényesülni fog a nagyobb tudás. Ezt 6:4-re nyerte Venus Williams, és több mint 800 ezer dollárral lett gazdagabb. (Több mint kétszáz millió forint.) Húga, ennek a felét kapja.

A férfi elődöntőkben elmaradt a nagy harc. Az ausztrál Hewitt valósággal lelőtte a világelső Kuertent búcsúztató Kafelnyikovot. Az orosz olimpiai bajnok erejéből mindössze négy gémre futotta a három szett alatt (6:1, 6:2, 6:1). Nem járt jobban a másik orosz, Marat Szafin sem. A címvédőnek az elképesztő formába lendült Pete Samprast kellett volna megállítania, de nem sikerült.

Sampras Hewitt ellen játszik

Sampras egyszer sem veszítette el adogatójátékát, így kétség sem férhetett a győzelméhez (6:3, 7:6, 6:3). Sampras fejben rettenetesen felkészült erre az eseményre, és ahogy mondta a torna előtt: érez magában annyit, hogy újra nyerjen. Szafin volt egyébként a harmadik egykori győztes, akit a tizedikként rangsorolt Sampras búcsúztatott el. Nagy kérdés, hogy a kiváló adogatásfogadó, ám még tinédzser Lleyton Hewitt mire megy ellene a fináléban.