Parádés győzelem az oroszok ellen az Eb-nyitányon

2001.09.14. 22:30
A franciaországi női kosárlabda Európa-bajnokság első fordulójában a magyar válogatott legyőzte Oroszországot. Az első negyedben vezettek Rátgéber-tanítványok, de a második tíz percben az oroszok tizenhat pontot vertek a mieinkre, és félidőben már náluk volt az előny. A harmadik tíz percben feltámadt a csapat, és előbb kiegyenlített, majd a negyedik negyed elején ismét vezetetéshez jutott. A hajrában helyén volt a szívük a lányoknak, és Újvári Eszter hárompontosával- fantasztikus bravúrt végrehatva -megnyerték a meccset 65-61-re. A következő, szombati fordulóban Szlovákiával mérkőznek a mieink.
A csoportmérkőzések során elsőként a sportág "nagyágyújával, Oroszországgal kerültek össze a mieink a női kosárlabda Eb-n. Bármilyen meglepő is, az orosz nemzeti csapat még sohasem diadalmaskodott a kontinensbajnokságon, a volt szovjet utódállamok közül ez bravúr eddig csak az ukránoknak és a litvánoknak sikerült.

Megfontolt játék- biztos vezetés

Az első negyedben a Rátgéber László tanítványai kezdtek jobban, Iványi és Seres kosaraival 6-0-ra is vezettek. Jól védekeztek a mieink, az első orosz pontokra majd két percet kellett várni. A remek védekezés mellett örömteli volt, hogy többször is sikerült az ellenfél palánkja alatt is több lepattanó labdát szerezni (9-3). Fegyelmezetten, taktikusan játszott a csapat, és még az sem rendítette meg a gárdát, hogy bírók megítéltek egy, nyilvánvalóan a támadóidő lejárta után szertett orosz kosarat (13-7). A negyed hajrájában a kivívott előnye birtokában visszaállt csapat a megfontolt pozíciójátékra, ügyesen kijátszva a rendelkezésre álló időt (17-11).

Állva hagyták a mieinket az oroszok

A folytatásban alaposan beleerősített az orosz válogatott, egy kétpontos kosárral plusz egy megítélt büntetővel, valamint egy hárompontossal igencsak megközelítették a mieinket (20-17). Egy újabb triplával először immár a kékmezesek vezettek 22-21-re, sőt a 15. percben Sztyepenova találatával már el is húztak a (21-27). Rátgéber kapitány egyből időt kért, hogy felrázza társaságot.

Iványiékra ráfért a szusszanásnyi pihenő, mivel rengeteget hibáztak, sok labdát eladtak, és büntetők értékesítésével is hadilábon álltak. Főleg a támadásszövésbe került sok bosszantó hiba, így a félidő utolsó három percére nyolcpontos orosz előnnyel fordultak a csapatok (23-31). Károlyi hiába dobott két duplát, az oroszok gyors indításokból újabb pontokat szereztek, és félidőben már magabiztosan vezettek (27-37).

Feltámadt a magyar csapat

A harmadik negyedben az orosz válogatott ott folytatta, ahol az elsőben abbahagyta: gyors, pontos akciók után szórták a kosarakat (31-41). Rátgéber László ismét időt kért, melynek eredményeképpen némileg csökkent a különbség (37-43). Sokkal agilisabban, lelkesebben játszottak a mienk, és ezzel az agresszív sokmozgásos, lelkes kosárlabdával sikerült megzavarni az oroszokat (45-49).

A csapat ismét a mérkőzés elején látott arcát mutatta, különösen örömteli volt, hogy nem omlott össze a tizenhat ponttal elvesztett második negyed után. Károlyi triplájával pedig már csak egy pontra zsugorodott a negyed elején még tízpontos hátrány (48-49). Béres büntetője után pedig csak azért nem zárult döntetlennel a harmadik negyed, mert az oroszok egy másodperccel vége előtt még bedobtak egy hárompontost (49-52).

Bravúros magyar győzelem

Az utolsó felvonásban csodát láthatott a gravelines-i publikum: Papp Krisztina két duplájával, és Iványi Dalma triplájával ismét a magyar csapatnál volt az előny (56-52). A fantasztikusan magabiztosan dobó Korstine vezérletével azonban egy szempillantás alatt visszavették a vezetést az oroszok (56-61).

Az utolsó két percre egypontos hátránnyal fordultak a mieink (60-61). Béres egy abszolút ziccert hibázott el, de Újvári triplájával már ismét a magyaroknál volt az előny (63-61). Fél perccel a vége előtt 63-61-nél az oroszok kihagyták büntetőket, majd az ellenakció után szabálytalankodtak. A bírók szándékosnak ítélték a hibát, ezért a büntetők után a mieinknél maradt a labda. Újvári Eszter bedobta a két büntetőt, és mivel a hátra lévő időben az eredmény nem változott, a magyar csapat fantasztikus bravúrt végrehatva legyőzte az orosz csapatot (65-61).