Több város is kész lemondani olimpiai terveit New York javára

2001.09.17. 19:36
Az elmúlt héten az Egyesült Államokat ért terrortámadások miatt több európai nagyváros is jelezte szándékát, hogy hajlandó lemondani a 2012-es olimpia megrendezéséről New York javára. Elsőként Róma javasolta, hogy lépjenek vissza, de már Stuttgart is csatlakozott a szolidaritásból való lemondáshoz. Ugyanakkor Schmitt Pál nem ért egyet teljes mértékben az ötlettel.
Az elmúlt kedden az Egyesült Államok elleni terrorcselekmények még mindig vezetőhelyet foglalnak el a világban. Miközben az amerikaiak a válaszlépésen tanakodnak, a világ sportvezetői azon tanácskoznak, miként lehetne segíteni a háborús állapotokra emlékeztető New Yorkon.

Schmitt Pál
"Egyelőre nincs mitől visszalépni"
Az ötlet Walter Verltronitól, Róma polgármesterétől indult. A polgármester hivatalosan csak szerdán terjeszti a NOB végrehajtó bizottsága elé a döntését, minek értelmében mondjanak le a pályázó városok a 2012-es olimpia megrendezéséről, New York javára. Véleménye szerint ezzel a világ segítene a nehéz helyzetben lévő amerikaiakon, átvészelni a nehéz időket. A kandidáló városok a visszalépéssel nagyban hozzájárulnának, hogy a "Nagy Alma" új célokkal, újraépüljön.

Eddig úgy tűnt, hogy Németországból hat város is hajlandó lenne megrendezni a 11 év múlva sorra kerülő ötkarikás játékokat, ám Stuttgart is csatlakozott az olaszok felhívásához. Gunter H. Fahrionnak, a sváb város olimpiai irodájának vezetőjének, megfogalmazása szerint, amúgy is nagy a valószínűsége annak, hogy a 2008-as pekingi olimpia után az amerikai földrész kapná a játékokat. A többi német város - Lipcse, Düsseldorf, Hamburg, Berlin és Frankfurt - még nem döntött, hogy csatlakozik-e a stuttgartiakhoz.

Mint ahogy azt sem tudni, hogy a 2012-es ötkarikás játékokra pályázó Budapestnek mi a szándéka. Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke szerint még meg sem történtek a hivatalos jelentkezések, ezért nincs is mitől visszalépni. Ő azonban nem javasolja, hogy Budapest visszalépjen az eredeti szándékától.

- Egyelőre nincs mitől visszalépni, hiszen még a hivatalos jelentkezések sem történtek meg - mondta az MTI-nek a MOB elnöke. - A helyszínről csak több mint négy év múlva, 2005-ben dönt a NOB. Így az olasz javaslatnak jelenleg nincs reális alapja, bár nem vitatom, hogy jó szándék áll mögötte. Úgy tudom, tíz amerikai város szeretne 2012-ben házigazda lenni, köztük New York is, bízzuk az Egyesült Államok Olimpiai Bizottságára, hogy melyik kandidálási szándékot támogatja. Már volt példa az olasz javaslathoz hasonló politikai demonstráló szándékra, amikor leomlott a berlini fal és a német város jelezte, hogy készen áll olimpia rendezésére. De az nem talált kedvező fogadtatásra a NOB tagjainál- zárta mondandóját Schmitt Pál.