Rátgéber bízik csapatában és a továbbjutásban

2001.09.20. 18:00
A magyar női kosárlabda-válogatott a görögök elleni tizenegy pontos sikerével selejtező csoportjában a harmadik helyet szerezte meg. Ez azt jelenti, hogy a mieink továbbjutottak csoportjukból, és az elődöntőbe kerülésért a másik csoport második helyezettjével, a spanyolokkal mérkőznek. A csapat és a szakvezetés is bízik a győzelemben és a továbbjutásban
Rátgéber László szövetségi kapitány elégedett volt negyeddöntő párosításával. A szakvezető örült annak, hogy sikerült elkerülni a házigazda franciákat és a címvédő lengyeleket. Ez természetesen nem jelenti, azt, hogy sétagalopp várna a mieinkre, a pénteken 15.30 órakor kezdődő összecsapáson. A tréner a szerdai francia-spanyol felvételének megtekintése után megállapította,, hogy "nagyon hajtós és összeszokott csapat vár ránk Le Mans-ban". Rátgéber ennek ellenére is optimista, bízik a négy közé kerülésben. Ez azért is fontos lenne, mert az esetleges sikerrel a válogatott bebiztosíthatja részvételét a jövő évi világbajnokságon.

A kapitány egyébként a görögök elleni győzelem után - nagyon jóleső érzésekkel - órákig ült a számítógép előtt a gravelines-i sajtóközpontban, és válaszolt az e-mail-en érkező, több mint száz gratulációra. (Rátgéber Lászlónak az ultikiraly@freemail.hu internetes címen lehet üzenni.)

Csák: Ez a siker nagyot lendíthet rajtunk

A játékosokat is alaposan feldobta a görögök elleni siker és valamennyien bíznak a az újabb győzelemben. A gárda irányítója, Iványi Dalma igazából már nem is foglakozik azzal, hogy ki a lesz a mieink ellenfele a negyeddöntőben, mert mint mondta: "Korábban nyertünk a nagy esélyes oroszok ellen, ezért a továbbiakban nincs senkitől félnivalónk."

A magyar csapat legjobbja, a huszonhat pontos a pécsi Csák Magdolna volt - aki a szerdai mérkőzés legjobbja is lett egyben - így emlékezett a sikerre a csütörtöki szünnapon: "Az öltözőben elsírtam magam, mert a meccs előtt hatalmas lelki teher nehezedett ránk, mindenki továbbjutást várt a csapattól. Mi azonban nem roppantunk össze, ez a siker nagyot lendíthet rajtunk."

Következik a 93-as Európa-bajnok

A mienk következő ellenfele, a spanyol válogatott a magyarhoz hasonlóan három győzelmet és két vereséget könyvelhetett el a selejtezőkben. Biztosan nyertek a címvédő lengyelek, majd a szerényebb képességű ukránok és románok ellen. Ezután hosszabbításban kikaptak az orleans-i csoportban negyedik helyezett jugoszlávoktól, majd szerdán- igaz csak hat ponttal- a százszázalékos házigazdáktól is.

Az 1993-ban kontinensbajnoki címet nyert együttes valamennyi játékosa hazai klubban szerepel. Nincsenek kimagasló sztárok Vincente Rodriguez Garcia szövetségi kapitány csapatában, a szakvezető inkább a kollektíva egységére épít. A franciák ellni mérkőzésen a legjobb teljesítményt a huszonkét pontig jutó barcelonai Anuta Alemeda és a tízpontos zaragozai Emilia Ferragut