Szuper Levente káprázatos formában

2001.09.21. 11:29
Ismét káprázatos, százszázalékos teljesítményt nyújtott Szuper Levente: az észak-amerikai profi jégkorongligában (NHL) szereplő Calgary Flames kapusa. Szuper a Vancouver Canucks elleni felkészülési mérkőzésen 29 percet védett, s a hazai csapat a magyar játékos parádés teljesítményének köszönheti 5-2-es győzelmét.
Szuper Levente
A Calgaryban újra az 1999-es Stanley Kupa-győztes cseh Roman Turek kezdett. Az első harmad derekán egy-egy emberelőnyös gól esett mindkét oldalon. Két sztár, Jarome Iginla, illetve Ed Jovanovski volt eredményes. A szünet után első kapura lövéséből megszerezte a vezetést a Canucks, Mike Brown talált be, de Iginla gyorsan egyenlített.

A mérkőzés 31. percében - akár csak a két nappal ezelőtti Minnesota Wild elleni összecsapáson - beállt az egykori ferencvárosi kapus. Kisvártatva az amerikai Chuck Kobasew ismét vezetést szerzett a hazaiaknak. Szupernek a pihenőig mindössze egyszer kellett közbeavatkoznia.

A harmadik harmadban hatalmas iramot diktált a klasszisaival felvonuló Vancouver, de a 21 éves Szupernek nem lehetett gólt lőni: a játékrész elején és közepén emberhátrányos helyzetekben is többször védett bravúrral. Közben Dean McAmmond létszámfölényből növelte a hazai előnyt. Az 55. percben a magyar kapus elleni szabálytalanság után került előnybe a Calgary. Az NHL egyik legdurvább játékosa, Donald Brashear bottal ütötte meg a korongot birtokló Szupert, minek után a csatárt kiállították, s ezt Chris Clark váltotta gólra (5-2). A hajrában egy hatalmas vancouveri lövés után a magyar kapus fejvédője széttört, de nem sérült meg.

A 13.617 néző előtt lejátszott, mérkőzésen - mely összesen 44 perc kiállítást hozott - Szuper végül 9 lövést hárítva bizonyult a mezőny egyik legjobbjának, s ő lett a mérkőzés győztes kapusa. Társa, a 30 éves Turek nem remekelt, két gólt kapott hat vendégkísérletből.

- Ahogy várni lehetett, a Vancouver már sokkal nehezebb ellenfél volt, mint a Minnesota. Óriási iram, rengeteg kemény ütközés jellemezte a találkozót. A hátvédek megint sokat segítettek, a kipattanókat gyorsan elütötték a kapu elől. A Canucksnak esélye sem volt a fordításra, pedig majdnem minden sztárjukat bevetették - nyilatkozott az MTI-nek Szuper Levente.

A Calgary legközelebb vasárnap lép jégre a Minnesota Wild otthonában, a magyar hálóőr - természetesen - utazik a csapattal.