Számítógéppel elemzik Zanardi balesetét

2001.09.24. 13:50
Az autós CART-sorozat biztonságtechnikai szakemberei számítógéppel fogják elemezni Alex Zanardi szeptember tizenötödikei balesetét. Az elemzés eredményét versenyautók biztonságosabb tervezésében kívánják felhasználni. Az olasz pilóta a versenysorozat Lausitzringen megrendezett futamon ütközött a kanadai Alex Taglianival. A baleset következtében Zanardi térdtől lefelé elveszítette mindkét lábát, s az orvosok szerint csupán néhány percen múlott az élete.
A CART sorozat biztonságtechnikai szakemberei mindenképpen okulni akarnak Alex Zanardi tragédiával végződött balesetétéből. Ezért a következő napokban a legmodernebb számítógépes technikát hívják segítségül, hogy minél jobban megismerjék az eset műszaki, biztonsági hátterét. Az elemzés eredményét a CART-autók biztonságosabbá való átalakításánál kívánják hasznosítani.

Steve Olvey, a CART-bajnokság illetékes szervezetének tagja szerint az elemzéstől függetlenül újból bebizonyosodott, hogy az oldalról érkező becsapódások ellen nincs igazi védelem. A szervező szerint igazi előre lépést csupán az jelenthetne, ha a versenyzők számára még biztonságosabb kocsikat építenének. A számítógépes szimulációt minden információját megvizsgálják, és az eredmények tükrében tárgyalni fognak a tervezőmérnökökkel.

A CART autók átalakításának szükségszerűségére az egykori 34 éves Forma-1-es pilóta súlyos balesete hívta fel a figyelmet. Alex Zanardi a CART sorozat szeptember 15-i, lausitzringi viadalán a 154 körös verseny 143. körében Hondájával a boxutcából kihajtva megpördült, és összeütközött a közel 320 km/órás sebességgel száguldó kanadai Alex Taglianival. Az olasz versenyzőt helikopterrel Doberlug-Kirchhainba, egy speciális klinikára vitték, ahol a jelentős vérveszteség miatt mindkét lábát amputálni kellett.