Salo lehúzta a rolót

2001.10.10. 16:07
Öt mérkôzés jutott az NHL hetedik játéknapjára, melyek közül a kiemelkedett a Vancouver denveri vendégszereplése: a Stanley-kupa védô Colorado csak hatalmas erôfeszítések árán tudta felülmúlni riválisát.
A kanadai egylet nem feltartott kézzel érkezett a Lavina otthonába, a Kenusokat még az sem zökkentette ki nyugalmukból, hogy a meccs elején vonták fel a Pepsi Center tetejére a bajnoki zászlót. A publikum aztán hamarosan elcsendesedett, ugyanis Ed Jovanovski hamar berámolt egyet Pat Roy-nak, és az egyenlítésre a harmad utolsó percéig várnia kellett a hazai szurkolóknak: ekkor Joe Sakic váltotta gólra Martin Skoula passzát - emberhátrányban. A második játékrészben aztán ismét a Vancouver következett, elôbb Daniel Sedin, majd Skoula egalizálását követôen Herbert Vasiljevs járt túl Roy eszén, ám Rob Blake találatának köszönhetôen a bajnok ismét visszakapaszkodott.

Az utolsó harmadban aztán változott a leosztás: Chris Drury révén az Avalanche szerzett vezetést, Todd Bertuzzi - karrierje 100. gólját szerezve - egyenlített, ám Milan Hejduk terffelésére már nem jött válász az ellen oldaláról, így a Colorado, ha nehezen is, de ismét gyôzött, s ezzel még mindig százszázalékos.

Gólzáport láthattak a szurkolók Raleighben is, ám ennek nem túlzottan örültek az észak-carolinai városban, ugyanis kedvenceik alapos hokileckét kaptak az ismét szebbik arcát mutató Ottawától. Sami Kapanen ugyan a Hurricanes-t juttatta elônyhöz, ám jött a kanadaiak "csehszlovák" kommandója, elôbb a szlovák Marian Hossa - alig 22 szekundummal a finn gólja után - vette be Arturs Irbe ketrecét, majd a cseh Martin Havlat következett. A második húsz perc elején Mike Fisher növelte a különbséget, és bár Jeff O'Neill még visszahozta a carolinai reményeket, ám ezután a Szenátorok nem kegyelmeztek, és Irbe szinte csak akkor találkozott a pakkal, amikor kiszedegette a hálóból, míg a vendégkapuban Pat Lalime lehúzta a rolót. Chris Phillips találatával kezdôdött az ottawai roham, majd Todd White és Havlat is betalált, szépen köszöntve ezzel svéd társukat, a kanadai bandában négyszázadik meccsét játszó Daniel Alfredssont.

Kevesebb gól, de jóval több izgalom jutott az edmontoni nagyérdeműnek, mely örömmel konstatálta, az Oilers szinte tökélyre fejlesztette védekezését, hiszen a páratlan harmadokban csak egy-egy kapuralövést engedélyezett a Chicagónak. A Blackhawks a második periódusban sem tartott tűzijátékot Tommy Salo ketrecénél, így a svéd hálóôrnek mindössze tizenegy védésre volt szüksége pályafutása huszonötödik shutoutjához. Nem sokkal maradt el tôle kollégája, Jocelyn Thibault sem, ám a chicagói kapus Mike Grier löketével szemben tehetetlennek bizonyult, s ezzel el is vérzett igencsak halovány teljesítményt nyújtó csapata.

Egyetlen gól különbség döntött Dallasban is, a helyiek megelégedésére azonban ezt a Stars ütötte, tovább keserítve ezzel a Los Angeles helyzetét. Ziggy Pálffy révén ugyan a Kings szerezte a meccs elsô találatát, ám a második harmadban parádézott a Lehtinen-Turgeon kettôs: az egykori St. Louis-i álompasszait a finn kétszer is gólra váltotta, megfordítva ezzel az állást, s egyben kialakítva a végeredményt.

Montrealban jóval simább meccset játszott a Canadiens és az Anaheim. Jan Bulis és Brian Savage góljaival kétgólos elônnyel fordulhattak a hajrára a kanadaiak, és bár Jeff Friesen révén szépítettek a Kacsák, a találkozó utolsó érdemleges megmozdulása a montreali Yanic Perreault nevéhez fűzôdött, aki három másodperccel a végsô dudaszó elôtt az üres vendégkapuba passzolta a korongot.

A 7. játéknap eredményei

Carolina Hurricanes-Ottawa Senators 2-6 (1-2, 1-1, 0-3)
Montreal Canadiens-Anaheim Mighty Ducks 3-1 (1-0, 1-0, 1-1)
Colorado Avalanche-Vancouver Canucks 5-4 (1-1, 2-2, 2-1)
Edmonton Oilers-Chicago Blackhawks 1-0 (1-0, 0-0, 0-0)
Dallas Stars-Los Angeles Kings 2-1 (0-1, 2-0, 0-0)