Benedek
-5 °C
5 °C

Csonka lesz a súlyemelő vb Törökországban

2001.10.18. 17:10
November negyedikén kezdődik az idei súlyemelő világbajnokság, amelyiknek a törökországi Antalya ad helyet. Már most biztosra vehető, hogy nem lesz teljes a létszám, hiszen az Egyesült Államok mellett Észak-Korea és Japán is jelezte, nem indítanak versenyzőket. A magyar csapat viszont elutazik, és egy érem hazahozatalában feltétlenül reménykedhetünk.
Tavaly választották dr. Aján Tamást a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) elnökének, és az olimpia alatt és után jelentős támadásokat kellett elviselnie, a doppingoló román versenyzők ugyanis őt tették felelőssé azért, mert lebuktak. Ajánnak ezek után is akadt feladata szép számmal, hiszen márciusban a csendes-óceáni Nauru visszalépett az idei vb rendezésétől. A tartalék helyszínről, Guamról pedig július elején derült ki, hogy képtelen megrendezni az eseményt.

Érezhető a félelem a világ sportjában

A szövetség úgy ítélkezett, hogy a törökországi Antalya kapja meg a jogot. A szeptember 11-én Amerikát ért terrortámadás után viszont példás biztonsági intézkedések várhatók. "Felmerült bennünk a gondolat, hogy elhalasszuk az eseményt, de elvetettük ezt a javaslatot. Felkészültünk rá, hogy kevesebb versenyző lép majd pódiumra, de a rendezéssel bebizonyíthatjuk a sportág erejét."

Aján elmondta, hogy mivel a sportdiplomaták is biztonságosabbnak ítélik, ha nem utaznak, harmadannyi tisztségviselő jelent meg a NOB szerdai lausanne-i ülésén.

Törökországban nem érződik a feszültség

"Az egyesült államokbeli súlyemelő vezérkarral a napokban folytattam hosszabb beszélgetést, és kiderült, hogy ők nem küldenek delegációt Antalyába" - magyarázta. Egyénileg - saját felelősségre - amúgy utazhatnak. Az amerikaiakhoz csatlakozott Japán és Észak-Korea is. Az elnök azt sem titkolta, hogy jelentős anyagi veszteségek is érik a szövetséget, bár jelenleg a helyszínen nem érződik a feszültség. A kormányzó ígéretet tett arra, hogy valamennyi fokozottabban veszélyeztetett küldöttséget szigorúan biztosítják.

A magyar esélyekről László Imre elnök és Dolovai Tamás elnökhelyettes úgy vélekedett, hogy a világranglistán második és idén Európa-bajnoki címet szerző 75 kilós Likerecz Gyöngyi esetében az aranyérem sem elképzelhetetlen. Kivált, mert a kínaiak nem a legerősebb csapatukkal állnak rajthoz. Rajta kívül Krutzler Eszter (63 kg) és Varga Viktória (+75) is kellemes meglepetést okozhat.

Az olimpiai második Márkus nem vesz részt

Az olimpia ezüstérmes Márkus viszont nem indul sérülése miatt. A férfiaknál Kovács Zoltán lehet képes éremszerzésre, bár az örökifjú Feri Attila is meglepetést okozhat. A végleges csapat kijelölésére pénteken kerül sor a tatai edzőtáborban.