Ágnes
-1 °C
2 °C

Fekete nap a vívó vb-n

2001.10.27. 17:52
Szombaton a női párbajtőr és a férfi kard egyéni 64-es táblájának küzdelmei, illetve a férfi tőr és a női kard selejtezői szerepeltek a nimes-i vívó világbajnokság programján. A magyar párbajtőrözők számára jól kezdődött a nap, mind a négyen a legjobb 32 közé jutottak. A sikeres első fordulót követően azonban rosszul folytatódott a világbajnokság: egyedül Nagy Tímea biztosította helyét a legjobb 16 között. Ahol azonban olimpiai bajnokunk itt búcsúzott. A férfi kardozók egyéni küzdelmében, Fodor Kende és a vb-újonc Lengyel Balázs a második fordulóban búcsúzott, Ferjancsik Domonkos és Nemcsik Zsolt ugyan bekerült a legjobb 16 közé, ám számukra is ez volt a végállomás.
Az olimpiai bajnok Nagy Tímea a fehérorosz Okszana Szenkovát győzte le 14-12-re, az idei Eb-első Mincza Ildikó a francia Sangita Tripathi ellen nyert 15-6-ra. Hormay Adrien a dél-koreai Hi Dzsong Kimet (14-12), Tóth Hajnalka a fehérorosz Marina Grigorjant (15-9) múlta felül.

Mincza Ildikó
A sydneyi olimpia győztese a japán Szugavara Siekóval találkozott a szombati második körben, s egy pillanatig sem hagyott kétséget afelől, hogy ezt a párharcot ő nyeri. Nyugodtan, pontosan vívott, s 15-5-tel lépett tovább. Kellemetlen meglepetést okozott viszont az idei Európa-bajnok Mincza Ildikó, továbbá Hormay Adrien és Tóth Hajnalka. Számukra a második csörte egyben a végállomás volt.

Mincza az asszója közepén elbizonytalanodott, aminek az lett az eredménye, hogy 15-10-re kikapott az észt Irina Zamkovajától. Hormay a német Katja Nass ellen lépett pástra. Az első "harmadban" még jól tartotta magát, utána azonban riválisa három tusnyi előnyt szerzett, amit a végéig meg is őrzött, és nyert 14-11-re. Tóth sokáig vezetett, de a holland Sonja Toll 8-8-nál utolérte őt, majd néhány másodperccel az asszó vége előtt még két találatot ért el, vagyis 10-8-ra győzött.

Nagy sem jutott a legjobb nyolcba

A legjobb nyolc közé kerülésért vívott asszóban vereséget szenvedett Nagy Tímea is, ami azt jelenti, hogy a negyeddöntőben már egyetlen magyar sem léphet pástra. Az olimpiai bajnokot a német Claudia Bokel állította meg. Az első tust ugyan még Nagy érte el, a folytatásban azonban pontatlan volt, s ellenfele rendszeresen eltalálta őt. A magyar párbajtőröző 2-11 után egy kicsit feljavult, de az összecsapást így is Bokel nyerte 15-7-re.

Mind a négy magyar férfi tőröző pástra léphet a 64-es tábla küzdelmei során, amely fegyvernemben 105 vívó indult.

Marsi Márk világranglistás helyezése alapján automatikusan tagja volt az elit mezőnynek, Juhász Attila, Juhász Bence és Berjozkin Anton viszont szombati teljesítményével biztosította helyét a folytatásban. A csoportküzdelmek során Juhász A. 4, Juhász B. és Berjozkin három-három győzelmet aratott. Ezek után mindhármukra csupán egy-egy asszó várt a főtáblán. A legjobb 64 férfi tőröző vasárnap délelőtt folytatja szereplését.

A kardozók is érem nélkül

Ferjancsik a 64-es táblán előbb a brit Benney-t (15-3), majd a román Lupeicát (15-5) győzte le. Nemcsik a görög Baszmacian (15-2) ellen mutatkozott be, sikeresen, a második fordulóban pedig a lengyel Jaskotot (15-14) múlta fölül. Utóbbi asszó az első pillanatokat követően még könnyűnek ígérkezett számára - 9-3-ra elhúzott -, végül mégis nehéznek bizonyult. Jaskot 14-14-nél utolérte Nemcsiket, de erejéből csak ennyire futotta, így a magyar kardozó győzött (15-14).

Fodor a görög Manetasz ellen nyert 15-7-re, a következő körben viszont már nem bírt a jóval esélyesebb, világbajnoki címvédő Touyával (9-15). Lengyel először a lengyel Sobalával vívott (15-11), majd számára is egy francia vívó következett. Az idei Eb-második Pillet könnyedén győzött ellene 15-7-re.

A legjobb 16 között a Ferjancsik-Touya mérkőzésen egy darabig felváltva estek a találatok, 9-9 után viszont megtört a magyar kardozó lendülete, a végeredmény: 15-9 oda. Hasonló sorsra jutott az utolsó versenyben lévő magyar, Nemcsik Zsolt is, aki a lelkes közönség előtt kiváló formában vívó hazaiak újabb képviselőjével, a sydneyi olimpia második helyezettjével, Matthieu Gourdainnel találkozott a 16 között. Az elején még Nemcsik vezetett, azután azonban már a francia irányított. A végeredmény 15-11 Gourdainnek.

Így akárcsak a női párbajtőrözők, a férfi kardozók sem tudtak beleszólni a magyarok közül az érmekért folyó versenybe.